Hlavní obsah

Jen pošleme děti do nákupních center. Prymula s prodloužením víkendu naráží do zdi

Novinky, Filip Šára

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyzval ředitele škol, aby na pátek nařídili volno a dětem prodloužili nadcházející prodloužený víkend. Oslovení ředitelé se k tomu stavějí různě, ale mnozí to považují za zbytečné s tím, že školy nejsou ta nejnebezpečnější místa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog a nový ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Navíc se ředitelům nelíbí, že by se mělo volno vyhlásit tak narychlo a že se znovu přehazuje odpovědnost na ně.

Podle Prymuly se bude kvůli stávající situaci kolem šíření koronaviru debatovat o případném uzavření škol (kromě 1. stupně) v některých regionech. „Apelujeme na ředitele, aby tento pátek vyhlásili ředitelské volno,“ dodal nový šéf resortu zdravotnictví, podle kterého to má přispět ke zklidnění epidemiologické situace.

Prymula chce dětem prodloužit prodloužený víkend

Domácí

Ministerstvo školství od Prymulova vyjádření dává poněkud ruce pryč a nechává odpovědnost na vedení škol. „Vyjádření nového pana ministra zdravotnictví Romana Prymuly je doporučením pro ředitele škol, a je tedy na nich, zda jej vyslyší a využijí tak své možnosti udělit ředitelské volno, a to například s přihlédnutím k epidemiologické situaci v konkrétní oblasti,“ odpověděla Novinkám mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

S covidem budeme muset žít a fungovat měsíce, jeden den volna považuji za zcela nesystémové a krátkodobé řešení. Na den ředitelského volna navíc nevzniká nárok na ošetřovné.
Jan Netolička, ředitel ostravského gymnázia

Ředitel Masarykovy základní školy v pražských Klánovicích Michal Černý, který je zároveň předsedou Asociace ředitelů ZŠ, považuje Prymulův apel za rozumný, jak se vyjádřil pro Novinky.

Černý: Uzavření druhých stupňů ZŠ je jen otázkou času

Domácí

Volno na pátek nakonec vyhlásil například i ředitel Integrované střední školy Na Karmeli v Mladé Boleslavi Štefan Klíma. A to vzhledem k tomu, že se škola podle hygieny nachází v rizikové oblasti.

Ovšem zdaleka ne všechna vedení škol to vnímají takto, a to i bez ohledu na to, kde se jejich ZŠ či SŠ nachází.

Komplikace pro rodiče

Poměrně rázně se na danou situaci ve svém vzkazu rodičům dívá ředitel pražské ZŠ Jižní IV. Daniel Kaiser. „Byť jsem podporučík v záloze, neuposlechnu příkaz plukovníka Prymuly a nevyhlašuji ředitelské volno na 25. 9. 2020. To bych pouze poslal děti do nákupních center, do jejich domovů na dopolední setkání spolužáků bez roušek a rodiče mladších dětí vyhnal z práce. Nakažení by pak pěkně šířili nemoci i mimo území Prahy. Z mého pohledu je lepší mít děti pod kontrolou. Jestli si je budou chtít rodiče nechat doma, klidně je mohou uvolnit,“ napsal.

Kritizuje, že se opět jedná o přehození odpovědnosti na ředitele škol. Podobně hovoří i ředitel Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě Jan Netolička. „Vyjádření pana ministra považuji za další pokus přenést odpovědnost na ředitele, protože pokud ředitelské volno nevyhlásí, budou žáci naštvaní na něj a on bude muset výše uvedené důvody vysvětlovat,“ řekl Novinkám.

V oranžových zónách se zvažují roušky i ve školních třídách, říká Prymula

Domácí

Netolička tedy taktéž volno neplánuje. „Máme velkou skupinu rodičů žáků osmiletého gymnázia, kteří se opakovaně vyjadřují v tom smyslu, že jsou proti rušení výuky, ať krátkodobě, nebo dlouhodobě. Mimo jiné i z toho důvodu, že to pro ně znamená zajistit pro děti hlídání/program. Zavřít školu takhle na poslední chvíli může způsobit mnoha rodinám problém. I školský zákon píše, že se ředitelské volno vyhlašuje s dostatečným předstihem. Pokud se někdo rozhodne nechat dítě doma, existují způsoby, jak takovou krátkodobou absenci omluvit, a my jim rádi vyjdeme vstříc,“ potvrzuje i Kaiserova slova.

„Není třeba to dělat plošně. S covidem budeme muset žít a fungovat měsíce, jeden den volna považuji za zcela nesystémové a krátkodobé řešení. Na den ředitelského volna navíc nevzniká nárok na ošetřovné,“ upozornil Netolička.

Hřib se opravil: Praha zavře od pondělí vysoké školy, střední jsou v záloze

Domácí

Jak na svém webu dále uvádí 1. IT Gymnázium v Praze, „v pátek se normálně učíme, ředitelské volno je pouze doporučení, které jsme se rozhodli nenásledovat, nevidíme v něm pro naši školu smysl“.

„Jsme malý kolektiv - 30 studentů, jsme v úplně jiné situaci než většina škol, máme velkou zahradu, kde se částečně učíme, zavírat na pátek nedává v našem případě smysl, volna bylo a zřejmě bude dost,“ upřesnila pro Novinky ředitelka gymnázia Markéta Fibigerová s tím, že studenti s tím počítají.

„Zatím o ředitelském volnu neuvažujeme, výuka nyní díky příznivému počasí částečně probíhá venku (za dodržení všech hygienických doporučení),“ sdělila Novinkám i ředitelka Soukromé základní školy ERIZA v Mělníku Martina Faltysová.

Za nesmyslné považují takovéto krátké jednorázové volno i někteří členové spolku Učitelská platforma.

Anketa

Měli by podle vás ředitelé škol nařídit v pátek volno?
Ano
19 %
Ne
81 %
Celkem hlasovalo 6704 čtenářů.

Reklama

Související články

Jihočeské školy se už chystají na roušky

Jihočeští studenti i žáci od druhého stupně, ale také učitelé se chystají na příští týden, kdy by měli podle návrhu hygieniků nosit roušky i ve výuce....

Výběr článků

Načítám