Hlavní obsah

Platy učitelů mají příští rok vzrůst o devět procent na 45 tisíc

Novinky, ČTK, Filip Šára
Praha
Aktualizováno

Platy učitelů mají v příštím roce vzrůst o devět procent. Rozpočet na ně by se tak měl zvýšit meziročně o 11 miliard korun. V pondělí se na tom dohodli ministr školství Robert Plaga a ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO) s tím, že kantoři by tak měli průměrně brát zhruba 45 tisíc korun měsíčně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga a ministryně financí Alena Schillerová (vpravo) na snímku z loňského roku.

Článek

O jednu miliardu korun by měl narůst rozpočet vysokých škol a o 1,3 miliardy neinvestiční výdaje, ze kterých se platí mimo jiné doprava na školy v přírodě.

Uzákonit učitelům vyšší platy? Podpora nejistá

Věda a školy

V letošním roce hospodaří ministerstvo školství se zhruba 214 miliardami korun. „Kapitola ministerstva školství bude hospodařit v roce 2021 s částkou zhruba 238 miliard korun,” řekla Schillerová. Šetřit se podle ní bude na provozních výdajích.

Průměrný plat 45 000?

Na devítiprocentním růstu platů učitelů pro rok 2021 se Plaga se Schillerovou dohodl již loni při přípravě střednědobého výhledu rozpočtu. Podle nich tak vláda dodrží svůj slib, že průměrný hrubý plat učitele vzroste v příštím roce na 45 tisíc korun.

„Příští rok mají mít učitelé 150 procent mzdy z roku 2017, což vychází právě na cca 45 tisíc,” potvrdila pro Novinky mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Nárůst platů ve školství je zatím nedostatečný, tvrdí odbory

Věda a školy

Průměrný výdělek tuzemských učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil podle údajů resortu školství 38 951 Kč hrubého měsíčně. Průměrná mzda v ČR byla v té době 34 077 korun. Podle školských odborů byl tehdy nárůst platů pedagogů nedostatečný, což je nicméně i z důvodu trendu, že se ve školství nevyplácejí odměny a příplatky pravidelně, ale obvykle až na konci roku.

„Za 1. pololetí 2020 byl průměrný plat pedagogických pracovníků (tedy nejen učitelů, ale i například asistentů, vychovatelů atd.) 37 926 Kč. Jedná se o plat včetně vedoucích pracovníků, ve statistice jsou zahrnuti všichni zřizovatelé (MŠMT, obec, kraj) v regionálním školství,” doplnila pro Novinky Lednová a potvrdila, že nárůst platů za tento rok není definitivní a čísla za celý rok budou vyšší, neboť částky za první pololetí jsou opravdu zpravidla bez odměn.

Reklama

Výběr článků

Načítám