Hlavní obsah

Jihočeské školy se už chystají na roušky

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeští studenti i žáci od druhého stupně, ale také učitelé se chystají na příští týden, kdy by měli podle návrhu hygieniků nosit roušky i ve výuce. Definitivně to ale musí posvětit ministerstva zdravotnictví a školství.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Studenti i učitelé si tak do škol zřejmě budou muset brát i několik roušek a vydržet v nich po dobu celého vyučování, někdy i déle než osm hodin. Spotřeba roušek, které zvlášť v teplém počasí rychle provlhnou, je totiž při neustálém nošení vyšší. Není jasné, zda bude nějaké doporučení na počet roušek na den, případně zda školy či úřady žákům a učitelům roušky poskytnou.

„Shodli jsme se proto na tom, že by roušky ve třídách od druhého stupně výše mohly být jedním z opatření, která jsme již diskutovali se zřizovateli škol, řediteli, ale i se starosty jednotlivých obcí. Tyto návrhy samozřejmě musí odsouhlasit ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo školství a nikoliv, že rozhodně a neodvratně vstupují v pondělí v platnost. V případě, že tu bude panovat shoda všech,“ sdělila Právu ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Ministerstvo zdravotnictví totiž ve svém dosavadním nařízení uvádí, že roušky se ve třídách nosit nemusejí.

Školákům na jihu Čech hrozí, že budou muset mít roušku i při výuce

Koronavirus

Podle Kotrbové patří právě školy mezi nejrizikovější místa z hlediska možné nákazy. „Každý den vidíme v našich statistikách, jak se od žáků virus šíří na jejich rodiny, sourozence, rodiče a prarodiče,“ konstatovala Kotrbová. Jihočeský kraj přitom nepatří mezi nejvíce postižené regiony.

Upozornila, že případy koronaviru se objevily na čtyřiceti školách v Jihočeském kraji a šest z nich muselo být dočasně uzavřeno. „Není přece řešením, aby šli zaměstnanci z karantény do karantény, rodiče sháněli hlídání pro svoje děti a školy neučily,“ míní Kotrbová. Podotkla, že podobně jsou roušky zavedené také například na Slovensku, kde je počet onemocnění podstatně nižší.

Lidem dojde, že nošením roušky se vyhnou karanténě, vítá změnu epidemiolog

Domácí

Ředitelé škol i rodiče dětí se obávají hlavně toho, že by školy mohly být uzavřené. Roušky přijímají s výhradami. „Je zásadní, aby školy zůstaly v provozu a nemusela jsem jako na jaře řešit situaci, kdy musely obě děti zůstávat doma. Samozřejmě že pro všechny není nošení roušek rozhodně příjemné, ale stále je to lepší než zavřená škola,“ sdělila Právu Pavla Vandasová z Českých Budějovic.

Už nyní nosí žáci i učitelé roušky mimo vyučování na chodbách a toaletách škol. „Nevidím v tom až takový problém. Už nyní nosí do školy žáci druhého stupně dvě roušky, jednu do školy a jednu do družiny. Někteří učitelé už v rouškách učí. Samozřejmě, že to bude náročné, ale pro nás je zcela zásadní udržet výuku,“ uvedl Josef Fleischman, zástupce ředitele ZŠ Kubatova v Českých Budějovicích. Poznamenal, že teprve případné zavedení roušek ve výuce ukáže jednotlivé problémy.

Roušky ve třídách školy samy nařídit nemohou, říká šéf Asociace ředitelů základních škol Černý

Domácí

„Například u žáků, učitelů, kterým se bude opravdu špatně dýchat nebo budou mít nějakou zdravotní indispozici, budeme řešit situaci vždy individuálně,“ doplnil Fleischman.

Na neustálé nošení roušek si tak budou muset zvykat i jedenáctileté děti. „Samozřejmě, že se mi to nelíbí. Potí se mi v tom obličej a je to otravné, ale pokud ji budeme muset mít, nic jiného mi nezbude,“ krčila rameny Antonie z primy českobudějovického gymnázia v České ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám