Hlavní obsah

Číňané zahájili průzkum nitra Země. Chtějí se dostat do hloubky přes 11 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína zahájila v úterý 6. června práci na jednom z nejhlubších vrtů na světě, který by měl dosáhnout až do hloubky 11 100 metrů. Cílem projektu je studium vnitřní struktury a vývoje naší planety hluboko pod jejím povrchem, informoval list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Práce na vrtu začaly 6. června 2023 v poušti v Tarimské pánvi na severozápadě Číny

Článek

Vrtné práce začaly v poušti v Tarimské pánvi v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Očekává se, že projekt bude dokončen za 457 dní a čínská média o něm hovoří jako o „mezníku v čínském průzkumu hlubin Země“.

Úzká šachta by měla proniknout více než deseti vrstvami pevninské zemské kůry až k sérii vrstevnatých hornin z období křídy před 145 miliony lety.

Vrtné zařízení, které váží více než 2000 tun, je navrženo tak, aby odolalo teplotám do 200 stupňů Celsia a atmosférickému tlaku, který je 1300krát vyšší než na povrchu.

Na Zemi se z čínské vesmírné stanice vrátila trojice kosmonautů

Věda a školy

Kromě extrémních podmínek pod povrchem představuje výzvu i prostředí Tarimské pánve, kde se nachází nejteplejší a nejsušší čínská poušť, píše The Guardian.

Prezident vyzval vědce

Jak připomíná agentura Bloomberg, čínský prezident Si Ťin-pching vyzval v roce 2021 přední čínské vědce, aby posunovali hranice výzkumu v různých oblastech, včetně vesmíru a pod zemským povrchem.

Prezident zároveň zdůraznil potřebu podpořit domácí dodávky energie a vyzval čínské energetické firmy, aby pátraly po nových ložiscích nerostných surovin.

Oblast Sin-ťiangu je známá bohatými nalezišti nerostů a ropy. Minulý měsíc čínská společnost Sinopec objevila díky průzkumnému vrtu v Tarimské pánvi ropu a zemní plyn v hloubce více než 8500 metrů pod povrchem. Nynější vrtný vědecký projekt vede společnost China National Petroleum Corporation.

Zeměkoule ukrývá obří kvanta diamantů

Věda a školy

Nejhlubší vrt na světě je Kolský superhluboký vrt, který se nachází v Murmanské oblasti na severozápadě Ruska. Dosahuje hloubky 12 261 metrů.

Geologové našli ztracený kontinent pohřbený pod Evropou

Věda a školy

Uprostřed východní Afriky zřejmě pomalu vzniká nový oceán

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám