Hlavní obsah

EU zvažuje plošný zákaz pro čínský Huawei. Kvůli bezpečnosti 5G sítí

– Brusel

Nad společností Huawei se v Evropě stahují mračna. Podle listu Financial Times (FT) si totiž Evropská unie (EU) pohrává s myšlenkou zakázat členským státům využívat síťové prvky tohoto čínského výrobce v rámci sítí páté generace. Brusel totiž integraci výrobků od Huawei do mobilních sítí považuje za bezpečnostní riziko. Mobilních telefonů Huawei, které využívají lidé v EU, by se tento zákaz nijak nedotkl.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Logo firmy Huawei

Článek

Brusel vydal již dříve doporučení, že by s ohledem na bezpečnost měly členské státy „vylučovat rizikové dodavatele z investic do technologií“. Podle listu FT to však vzala v potaz pouze třetina zemí, když zakázala čínské společnosti Huawei účastnit se tendrů na budování kritických částí sítě 5G.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton dosavadní doporučení údajně považuje za nedostatečné opatření, ohrožena je podle něj kolektivní bezpečnost Unie.

List FT se ve svém článku odvolává přímo na osoby obeznámené s postojem EU. Brusel by podle něj mohl rozhodnout o zákazu v případě, pokud se budou členské země – včetně Německa – nadále zdráhat přijmout příslušná opatření.

Očekává se však, že tento zákaz by nebyl zaveden dříve než příští rok.

Německá železnice spoléhá při digitalizaci na čínský Huawei

Mobil

Osekaný Android

Obavy z krádeží duševního vlastnictví a možné špionáže ve prospěch Pekingu rozdmýchaly již v roce 2019 Spojené státy. Kvůli americkým sankcím jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Vadí i ZTE

Obvinění se netýkají pouze společnosti Huawei, ale například také ZTE. Americká Federální komise pro spoje (FCC) už na konci loňského roku zakázala dovoz komunikačních technologií od těchto čínských výrobců do USA.

Washington již dříve vyzval své spojence, aby zakázali čínským společnostem přístup k důležitým komunikačním infrastrukturám.

Společnost Huawei obvinění ze špionáže dlouhodobě odmítá. Tvrdí, že žádný soud nikdy neshledal, že by se jeho zaměstnanci dopustili krádeže duševního vlastnictví.

Stopka pro Huawei a ZTE. Americký úřad zakázal dovoz komunikačních technologií

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám