Hlavní obsah

České foukané ozdoby ve stylu secese září na stromu v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z centra Českomoravské vrchoviny, ze zámku ve Žďáru nad Sázavou, přímo do Bruselu zamířil ještě před začátkem adventu vzrostlý strom. Čtyřmetrová jedle nyní zdobí vstup do objektu Evropského parlamentu. Doslova září, rozjasněna skleněnými foukanými ozdobami, vyrobenými ve sklárně Koulier v osadě Oflenda na Chrudimsku.

Foto: Archiv Tomáše Zdechovského

Foukané vánoční ozdoby jsou vytvořeny ve stylu secese.

Článek

Originalitu výzdoby vánočního stromu podtrhuje sama kolekce skleněných ozdob. Byly totiž vyrobeny speciálně pro tuto příležitost. A nevycházejí pouze z tradic českých sklářů.

„Nechtěli jsme v Bruselu představit pouze ozdoby v barvě trikolóry a akcentovat tak jen naši zemi. Přáli jsme si ukázat něco společného, evropského. A protože je secesní období spojeno s dobou míru a rozkvětu, byla volba tématu jasná,“ prozradila Právu obchodní ředitelka firmy Kateřina Šrámková.

Secesní kolekce pro bruselský stromeček čítá přes čtyři desítky dekorů. S barevnými variantami je to přes 100 jedinečných druhů ozdob. A jsou mezi nimi tvary, které byly v Koulieru vyfoukány úplně poprvé. Aby nové ozdoby skutečně vycházely ze secesních linií a barevnosti, znamenalo to měsíce příprav a experimentů.

KVÍZ: Někdo ji nemůže vystát, jiní ji milují. Vyznáte se ve vánoční hudbě?

Vánoce

„Zakoupili jsme knihy o secesi a naše děvčata začala studovat. Museli jsme se dostat do atmosféry té doby, a tak jsme procházeli obrázky, dělali si nákresy,“ vysvětlovala Šrámková. „Nejsložitější pak bylo začít. Byla jsem z toho naprosto v šoku, měla jsem z toho úplně trauma. Nějaké nápady byly, ale než jsem se do toho dostala, trvalo to,“ říká nyní už s úsměvem jedna z malířek v dílně.

Firma Koulier byla založena ani ne před dvěma lety. Navazuje však na desítky let starou tradici výroby skleněných vánočních ozdob na Vysočině.

Foto: Archiv Tomáše Zdechovského

Český strom s českými foukanými ozdobami stojí před budovou Evropského parlamentu v Bruselu.

„Na jaře 2021 jsme se dozvěděli, že v nedalekém Horním Bradle skončila firma na výrobu foukaných ozdob. Nenechalo nás to lhostejnými, abyste se toto řemeslo naučili, jsou za tím roky práce. Ti lidé si vše museli odsedět a odmalovat. Najednou neměli, jak to zúročit. A tak jsme se rozhodli nabídnout jim pracovní uplatnění. A tím současně uchovat část historického dědictví,“ říká Šrámková.

Práci v nové sklárně získalo z původních pětatřiceti osmnáct zaměstnanců. Ne každý se dostane do Bruselu do prostor Evropského parlamentu, aby mohl křehkou krásu z Oflendy spatřit na vlastní oči. Aby čeští zájemci nebyli ochuzeni, byl stejný secesní strom ozdoben také na zámku v Loučeni ve středních Čechách. Je součástí a vyvrcholením prohlídkové trasy v zámecké knihovně, a to až do 6. ledna.

„A v Bruselu kromě tohoto secesního stromu zdobí naše ozdoby také strom na Stálém zastoupení Česka při Evropské unii. Je v barvách loga českého předsednictví, jež je tvořeno 27 barevnými střelkami, které evokují střelku kompasu. Další náš stromek stojí ve městě Bustogne v belgických Ardenách nebo naše kolekce ozdob Vlastenecké perníčky zdobí strom v České škole bez hranic v Bruselu,“ dodala pro Právo Kateřina Šrámková.

Betlémská cesta v Třešti zve opět do domácností betlémářů

Vánoce

Reklama

Související články

Recepty na vánoční řezy

Dnes vás zveme k pečení cukroví, které připravíte velmi pohodlně –⁠ z placek. Žádné vykrajování andělíčků, žádné žmoulání rohlíčků. Jednoduše na sebe...

Výběr článků

Načítám