Článek
Kostičky s čokoládou a ořechy
| INGREDIENCE |
|---|
| Korpus: |
| 40 g cukru moučky |
| 80 g másla |
| 120 g hl. mouky |
| 1 malé vejce |
| 1/4 vanilkového lusku |
| kůra z 1/4 citronu |
| Čokoládová ganáž: |
| 340 g hořké čokolády 60% |
| 170 g smetany na šlehání 33% |
| 20 g cukru krystal |
| 1/4 vanilkového lusku |
| směs ořechů na posypání (vlašské, lískové, pistácie, mandle…) |
POSTUP:
- Korpus: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo ze čtvrtky, má za úkol udržet okraje). Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
- Ganáž: Smetanu s cukrem a vanilkou zahřejte k varu, až se cukr rozpustí, nalijte horkou smetanu na čokoládu připravenou v míse. Metličkou pořádně promíchejte a nalijte na korpus.
- Povrch posypejte směsí nahrubo nasekaných ořechů. Po vychlazení nakrájejte na kosočtverce.
Ganáž
Ganáž (ganache) je čokoládová hmota ze smetany a čokolády, která má řadu využití: jako náplň dortů, řezů, jako pěna, poleva, při výrobě pařížské šlehačky. Vždy záleží na hustotě. Lze ji připravit i z bílé čokolády, libovolně ochutit i obarvit.
Kokosové kostky

Kokosové kostky
| INGREDIENCE |
|---|
| Korpus: |
| 40 g cukru moučky |
| 70 g másla |
| 100 g hl. mouky |
| 40 g kokosu |
| 1 malé vejce |
| 1/4 vanilkového lusku |
| kůra z 1/4 citronu (jen žlutá část, bílá ne, cukroví by bylo hořké) |
| Kokosová náplň: |
| 200 g cukru krupice |
| 50 g medu |
| 100 g kokosu |
| 100 g sušeného mléka |
| 150 g vody |
| 20 g rumu |
| drobečky z dětských piškotů na zahuštění – podle potřeby |
| bílá čokoláda na potření |
| kokos na posyp |
POSTUP:
- Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přeložte na plech s pečicím papírem a upečte ho na 180 °C, přibližně 10 minut.
- Náplň: Cukr, med, kokos, sušené mléko a vodu svařte v rendlíku, míchejte. Ihned, jakmile začne bublat, sundejte rendlík ze sporáku a zchlaďte ho ve studené vodě s ledem, aby náplň nezkaramelizovala.
- Po vychlazení přidejte rum a hmotu zahustěte drobečky z piškotů. Hmotu rozmažte na upečený plát. Povrch pomažte rozpuštěnou bílou čokoládou a posypte kokosem. Dejte vychladit a druhý den krájejte.
Tip: Na krájení řezů používejte horký nůž. Stačí ho namočit v horké vodě a osušit. Postup dle potřeby opakujte.
Ořechové řezy

Ořechové řezy
| INGREDIENCE |
|---|
| Korpus: |
| 40 g cukru moučky |
| 80 g másla |
| 120 g hl. mouky |
| 1 malé vejce |
| 1/4 vanilkového lusku |
| 40 g mletých lískových oříšků |
| kůra z 1/4 citronu |
| špetka skořice |
| Ořechová náplň: |
| 90 g cukru krupice |
| 70 g medu |
| 135 g mletých vlašských ořechů |
| 70 g sušeného mléka |
| 9 g vanilkového cukru |
| 250 g vody |
| 20 g rumu |
| drobečky z dětských piškotů na zahuštění |
| Poleva: |
| čokoláda |
POSTUP:
- Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo z papírové čtvrtky, má za úkol udržet okraje).
- Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
- Náplň: Cukr krupici, ořechy, sušené mléko a vanilkový cukr promíchejte a svařte v rendlíku s vodou a medem. Po vychlazení přidejte rum a zahustěte směs drobečky.
- Hmotu rozetřete na upečený plát, povrch potřete rozpuštěnou čokoládou a dejte vychladit. Druhý den nakrájejte na malé kostky nebo kvádry.
Trojúhelníky

Trojúhelníky
| INGREDIENCE |
|---|
| Korpus: |
| 40 g cukru moučky |
| 75 g másla |
| 110 g hl. mouky |
| 1 malé vejce |
| 1/2 vanilkového lusku |
| 20 g kakaa |
| Ganáž tmavá: |
| 170 g hořké čokolády 60% |
| 85 g smetany na šlehání 33% |
| 15 g cukru krystal |
| Ganáž mléčná: |
| 170 g mléčné čokolády 60% |
| 85 g smetany na šlehání 33% |
| 10 g cukru krystal |
| Ganáž bílá: |
| 170 g bílé čokolády 60% |
| 85 g smetany na šlehání 33% |
| 10 g cukru krystal |
| vanilka z půlky lusku |
POSTUP:
- Placka: Všechny suroviny propracujte v hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout 30 minut.
- Po vychlazení vyválejte plát cca 20 × 20 cm, přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem a nasaďte tvořítko (kovové nebo ze čtvrtky, má za úkol udržet okraje).
- Korpus pečte na 180 °C, přibližně 10 minut. Tvořítko neodstraňujte, nechte vychladnout.
- Vrstvy ganáže: Každou ganáž připravujte zvlášť, takto: Smetanu s přísadami zahřejte k varu a nalijte na čokoládu připravenou v míse. Metličkou pořádně promíchejte a hmotu nalijte na korpus.
- Než nalijete na korpus s první ganáží další vrstvu, nechte ho v lednici vychladnout. Totéž před třetí vrstvou, aby se nepromíchaly jednotlivé barvy. Po dokonalém vychlazení nakrájejte teplým nožem na trojúhelníky.
