Hlavní obsah

Rusové dokážou rušit americkou přesnou munici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna ze zbraní vyvinutých pro ukrajinskou armádu začala po prvních úspěších selhávat. Přesnou zbraň, která se vypouští ze země, jsou nyní Rusové schopni rušit, uvedl Bill LaPlante z Pentagonu, kde má na starosti akvizice. Je to další přesná ubraň, kterou se Rusům daří rušit.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci ostřelují ruské pozice z houfnice M777

Článek

„Když lidem bojujícím o své životy pošlete něco, co prostě nefunguje, tak to zkusí třikrát a pak to zahodí,“ uvedl LaPlante na konferenci Centra pro strategická a mezinárodní studia. O jakou zbraň mělo jít, neřekl.

Zmínil jen, že šlo o přesnou munici, která se původně shazovala z letadel a byla upravena pro vypuštění ze země, napsal server Defense One. Na základě popisu Bryan Clark z Hudsonova institutu vyvodil, že jde o GLSDB, tedy ze země vypouštěnou bombu malého průměru naváděnou GPS.

Výrobce Boeing nepotvrdil, že jde o tuto jeho zbraň, ale mluvčí této firmy uvedl, že Boeing s Pentagonem „úzce spolupracuje na zlepšení schopností pozemní verze SDB“.

Tato zbraň byla oblíbená, protože měla dostřel 135 km, tedy skoro dvojnásobný ve srovnání s raketami vypálenými z raketometů HIMARS. Ukrajinci je používali k útokům na logistická střediska. Zbraň, na jejíž vývoj byly schváleny peníze v únoru 2023, byla použita v únoru 2024.

Prioritně je GLSDB naváděna pomocí GPS, i když má zabudovaný i inerciální systém navádění.

Ukrajina dostane novou munici pro HIMARS. Přesnější a s dostřelem 150 km

Válka na Ukrajině

Rušené jsou i jiné přesné zbraně

Není to však první západní zbraň naváděná GPS, která začala na Ukrajině selhávat. Potkalo to i GPS naváděné granáty pro houfnice M777 Excalibur. „Jejich účinnost za několik měsíců klesla o 70 procent na šest procent,“ uvedl v březnu Daniel Patt z Hudsonova Institutu. Odvolával se na zjištění Jacka Watkinse z britské analytické skupiny RUSI, který opakovaně jezdil na Ukrajinu a hovořil s ukrajinskými veliteli.

Už loni bylo zaznamenáno úspěšné rušení GPS naváděných raket GMLRS vypouštěných z raketometů HIMARS. Podobně se dařilo rušit i naváděné pumy JDAM. Americký velitel Antonio Aguto už v prosinci varoval, že USA čelí výzvě ohledně přesných zbraní.

Rušička každých deset km

Clark citoval ukrajinské velitele, podle nichž mají Rusové specialisty schopné pozměňovat signál GPS, takže přesné zbraně nezasáhnou cíl. Je to snadné, protože jimi vysílaný signál je silnější než signál GPS z družic.

Rusové přepisování signálu GPS využívají na Ukrajině od roku 2018. Zmíněné zbraně, které jsou nákladné – GMLRS stojí 160 000 dolarů, Excalibur 100 000 a GLDSB 40 000 dolarů –, se dají rušit snadno, protože byly vyvinuty v dobách, kdy se ještě signál GPS nepřepisoval, upozornil Clark. Rusko nasadilo na frontě řadu prostředků radioelektronického boje na nákladních autech, která stojí v odstupu osmi až dvanácti km. Původně byla zařízení určena především k rušení dronů.

Rusko utrpělo jednu z největších ztrát letadel, ničila je kazetová munice z raket ATACMS

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám