Hlavní obsah

Umějí to Poláci lépe? Češi jejich trhy milují

Tisíce Čechů přijíždějí o víkendech do příhraničních polských měst objevovat tamní adventní trhy. Do Polského Těšína (Cieszyna) nebo Ratiboře to totiž ze slezského pohraničí není tak daleko a podle návštěvníků ve výzdobě, atmosféře a nabídce zboží dalece překračují trhy v Česku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Hlavní náměstí v polské Ratiboři bylo během víkendu dějištěm Jarmarku Božího narození.

Článek

Řada lidí z Ostravy nebo Opavska vyrazila o víkendu například do polské Ratiboře, kde se konal tradiční Jarmark Božího narození (Jarmark Bożonarodzeniowy).

„Poprvé jsme na polských trzích byli v minulém roce, a to v Cieszyně. To bylo v době, kdy se u nás kvůli pandemii trhy nekonaly a v Polsku ano. Byli jsme příjemně překvapeni nejen krásnou výzdobou, ale i výbornou atmosférou. Letos jsme proto chtěli zkusit Ratiboř a je to tady opravdu nádherné, ještě lepší než v Cieszyně,“ řekl jeden z českých turistů.

„Navíc všechno je tady výrazně levnější, to je obecně známá věc, takže náklady na benzin z Ostravy ani nestojí za řeč. Při dnešním rekordně výhodném kurzu i daňovém zvýhodnění polských obchodníků není nad čím přemýšlet,“ dodal.

Místa zdarma

Ratibořské hlavní náměstí bylo o víkendu naplněno stánky až do posledního místečka a také na výzdobě se zde na rozdíl od některých českých měst nešetřilo. „Byli jsme se podívat i na vánočních trzích v Opavě, které nás ale zklamaly, mají tam jen pár stánků, ubyla i výzdoba. Ten kontrast je do očí bijící, vůbec se to nedá srovnat, přitom jde o města se zhruba stejným počtem obyvatel. Poláci nám to prostě i letos nandali,“ řekla starší žena z Opavy, která u stánku popíjela z kalíšku svařené víno za 10 zlotých. „Koupili jsme i nádherné ručně vyráběné vánoční dekorace,“ dodala.

Ani Drážďany, ani Vídeň. Nejhezčí kulisy mají adventní trhy v Norimberku

Cestování

Jak Právu řekla ředitelka Ratibořského centra kultury Joanna Maksym-Benczew, stánkaři mají na Jarmarku Božího narození prodejní místa k dispozici zdarma. Podmínkou ale je, aby stánek nabízel kvalitní sortiment vhodný pro tuto příležitost.

Podle ředitelky na polské vánoční trhy skutečně rok od roku přijíždí stále více Čechů. Je ale dobré si předem na internetu ověřit program. „U nás v Ratiboři to nefunguje tak jako u vás, kde je program každý víkend. Jarmark Bożonarodzeniowy se na našem hlavním náměstí koná jen tento víkend. O příštím víkendu se program přesune na zámek a poslední víkend před Vánoci už žádný program nebude. Ale samozřejmě nějaké stánky i vánoční kluziště tady zůstanou,“ dodala.

Zajímavostí je, že na ratibořských trzích byl o víkendu k vidění i jeden český stánek. S langoši sem přijela prodejkyně z Opavy, která v minulosti své zboží nabízela na trzích v České republice. „Nájem se tam ale každoročně zvyšoval. Tady v Ratiboři se neplatí, což je skvělé,“ potvrdila prodejkyně z Opavy.

Do Prahy by během adventu mohlo přijet půl milionu lidí, méně než před covidem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám