Hlavní obsah

KVÍZ: Někdo ji nemůže vystát, jiní ji milují. Vyznáte se ve vánoční hudbě?

Je to zkrátka tradice, kterou jen těžko můžeme změnit. Vánoční písně znějí prakticky celý prosinec v rádiích, na náměstích, v obchodech i domácnostech. Není divu, že během samotných vánočních svátků už mohou leckomu rolničky lézt ušima. Ať už vánoční odrhovačky máte v oblibě, nebo ne, vyzkoušejte dnešní kvíz, který je na toto téma zaměřen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. Beránku náš na nebesích, stůj při nás, až přijde tma, zpívá Václav Neckář v písni Půlnoční, která vyšla v roce 2011 a od té doby se stala vánočním evergreenem. Víte, která česká kapela píseň s Neckářem nahrála?
Foto: Michaela Feuereislová
2. Kdo si u vánočního stromečku nezazpívá „Narodil se Kristus Pán“, skoro jako by žil v jiném světě. Historie této písně je skutečně dlouhá. Víte, ze kdy pochází první zmínky o dnes již zlidovělé vánoční písni?
Foto: Profimedia.cz
3. K naprosté klasice patří řadu let také píseň Somwhere In My Memory. Pokud vám samotný název nic neříká, vybavte si ústřední píseň z filmu Sám doma. Víte, kdo tuto skladbu složil?
Foto: Profimedia.cz
4. Během Vánoc se v rádiích pravidelně objevuje skladba Medvídek od kapely Lucie. Ačkoliv se v písni zpívá o Vánocích a vánočním cukroví, skladba odkazuje na drogy z Kolumbie. Víte, ve kterém roce píseň vznikla?
Foto: Profimedia.cz
5. Jednou z nejhranějších písní ve světě je během vánočních svátků skladba Last Christmas. Za dobu své existence se dočkala několika přezpívání od zpěvaček jako Ariana Grande či Taylor Swift. Víte ale, která kapela je původním autorem proslulé písně?
6. Poznáte na fotografii autorku nejprodávanější moderní vánoční písně? Napovíme, že se narodila v roce 1970 ve Spojených státech a je držitelkou pěti cen Grammy.
Foto: Profimedia.cz
7. V roce 2021 vydala vánoční duet i dvojice Hana Zagorová a Marek Ztracený. Vybavíte si název písně?
8. Ačkoliv u nejednoho českého vánočního stromečku zazní píseň Tichá noc, o českou skladbu se nejedná. Koneckonců je přeložena přibližně do 300 jazyků. Víte, ve které (dnešní) zemi poprvé zazněla?
Foto: , Profimedia.cz
9. V koledě Jak jsi krásné neviňátko se zpívá o darech, které jsou určeny pro novorozeného Ježíška. Zkuste si v hlavě koledu zazpívat a odpovězte, který dárek v písni nezazní. Jinak řečeno, co neviňátku nepřinesou?
10. Sliby se maj plnit o Vánocích. Tak by mohlo znít závěrečné motto tohoto kvízu, jmenuje se tak i píseň českého zpěváka z počátku devadesátých let. Víte, kdo populární skladbu nazpíval?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Je pro vás vaření hračka a pošírování vás nerozhodí? Ukažte svoje znalosti

Muži

KVÍZ: Jak dobře znáte prosluněné Portugalsko?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám