Hlavní obsah

Nejnazdobenější vánoční dům v Evropě máme téměř za humny. Jeho tradice trvá už 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouské městečko Bad Tatzmannsdorf je známé nejenom svými lázněmi, ale zejména tzv. Vánočním domem. Patří rodině Gollnhuberových, která začala se zdobením svého rodinného sídla a umísťováním prvních nafukovacích figurek na své zahradě před třiceti lety. V současnosti je jejich dům považovaný za nejnazdobenější v Evropě a pro návštěvníky je otevřený i letos navzdory energetické krizi.

I v době energetické krize rodina v Rakousku nazdobila svůj dům tisíci vánočních světelVideo: AP

 
Článek

Tisíce návštěvníků doslova z celého světa se každým rokem přijíždějí podívat na Vánoční dům v rakouské spolkové zemi Burgenlandsko, konkrétně do městečka Bad Tatzmannsdorf. Důvod je jasný.

Majitelé zmíněného domu si už třicet let vozí zejména z USA nejnovější nafukovací figurky, často postav z disneyovek. A tak tu lze v rámci vánočních oslav narazit na Myšáka Mickeyho a myšku Minnie, ale také na zlou Ledovou královnu, postavičky z Příběhu hraček, Mimoně, Spongeboba, rybky Nema a Dory nebo různé superhrdiny.

Aby šlo o opravdu pořádnou vánoční výzdobu, nesmí tu chybět ani zlomyslný Grinch, dobrácký sněhulák Olaf a Santové se soby či postavičky Louskáčků.

Je to dům, nebo skutečná perníková chaloupka? Milovnice Vánoc si nemohla pomoci a už má nazdobeno

Vánoce

Výzdobu svého domu a zejména pak zahrady začínají Gollnhuberovi obvykle již v srpnu, aby stihli mít všechno nachystané do začátku prosince. Letos svůj dům zpřístupnili už 26. listopadu a plánují ponechat jeho zahradu otevřenou hostům až do 8. ledna.

Přípravy znamenaly například rozmístění a rozsvícení 700 tisíc světélek, rozvěšení tisíců červenozlatých kouliček v národních barvách a především kontrolu a rozmístění 200 nafukovacích postav po zahradě. Nejvyšší z nich se tyčí až do výše devíti metrů.

Anketa

Chtěli byste také využít vánoční výzdobu svého domu pro charitativní účely?
Ano, dokonce se o něco takového snažíme.
2,4 %
Ano, ale nevíme moc, jak na to.
4,2 %
Asi ani moc ne.
7,6 %
Ne, vůbec.
85,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4945 čtenářů.

Právě nafukovací figurky jsou hlavní atrakcí rakouského domu a jeho majitelé mají jednu z největších sbírek v celé Evropě.

Počátek charitativních akcí je velmi smutný

Podobně jako v jiných zemích také majitelé rakouského Vánočního domu neumožňují přístup na svou zahradu tak úplně zadarmo.

Od roku 2010 spojují svou výstavu s vybíráním příspěvků na dobročinné účely. Na tento rok ostatně Gollnhuberovi nevzpomínají příliš rádi. Zemřela jim tehdy na leukemii jejich dobrá přítelkyně a zanechala po sobě čtyři děti a manžela. Právě tehdy si rodina s dalšími přáteli uvědomila, že pozůstalým vlastně mají jak pomoci. Uspořádali na své zahradě první dobročinnou akci.

Od té doby pořádají dobročinné akce každým rokem a za tu dobu už vybrali desítky tisíc eur, které putovaly na různé účely - pro Červený kříž, SOS vesničky apod. Vánoční dům se také stal hlavním sponzorem stavby Burgenlandské základní školy se školkou v Nepálu po ničivém zemětřesení v roce 2018.

Pokud vás záběry domu nadchly a rádi byste jej navštívili, nejbližší obzvláště hezkou událostí je příjezd Mikuláše s andělem na koňmi tažených saních, který dorazí 9. prosince v podvečer.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Louskáčci, sobi a svítící Eiffelova věž. Vánoční výzdoba rodinného domu se stala atrakcí

Vánoce

Reklama

Související témata:
Vánoční domy
Bad Tatzmannsdorf

Související články

Vánoční výzdoba na hradě Windsor

Pro Brity to budou první Vánoce bez královny Alžběty II., přesto je její duch nejen na hradě Windsor všudypřítomný. I v obchodech se suvenýry stále převažují...

Výběr článků

Načítám