Hlavní obsah

Nabídku na stavbu jaderných bloků podali Korejci i Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je o krok dál v tendru na nové jaderné bloky. Závaznou nabídku na stavbu až čtyř reaktorů podal v pondělí v sídle ČEZ v Praze výkonný ředitel jihokorejské KHNP Jooho Whang. Nabídku podala také francouzská EDF.

Foto: KHNP

Ředitel jihokorejské KHNP Jooho Whang (uprostřed) před centrálou ČEZ v Praze

Článek

Nabídku od druhého účastníka tendru, francouzské EDF, obdržel ČEZ v úterý ráno.

Právě konec dubna je posledním termínem na podání nabídek. Původně měly být odevzdány do poloviny měsíce, ale EDF požádala o dvoutýdenní prodloužení lhůty, čemuž ČEZ vyhověl.

Nabídka KNHP kromě pátého bloku v Dukovanech zahrnuje i závazné opce na tři další plánované bloky, jeden v Dukovanech a dva v Temelíně.

Korejská firma nabízí reaktor APR1000 o výkonu 1050 MW, který loni v březnu obdržel evropskou certifikaci.

„KHNP svými úspěšnými projekty v Koreji i Spojených arabských emirátech prokázala, že staví kvalitně, včas a za stanovenou cenu,“ uvedl Whang. Dodal, že věří, že KHNP představuje pro Česko nejlepší volbu z hlediska včasného dokončení prvního reaktoru do roku 2036 i energetické bezpečnosti.

Firma je v Česku aktivní od roku 2016. Od té doby našla přes 200 potenciálních českých dodavatelů a podepsala více než 50 memorand o porozumění. Turbínu, jako jednu z největších komponent elektrárny, by v případě úspěchu KHNPS v tendru dodala plzeňská strojírenská společnost Doosan Škoda Power. Tu korejská Doosan Enerbility koupila v roce 2009.

Rozšíření tendru

Tendr, který ČEZ zahájil loni na jaře, byl původně vypsán na jeden blok v Dukovanech s nezávaznou opcí až na další tři bloky. Po podání prvních nabídek ČEZ s firmami dále jednal a loni v říjnu podaly finální vylepšené nabídky.

Koncem ledna ale vláda společně s ČEZ oznámila, že vyzve dva ze tří uchazečů soutěže k předložení závazných nabídek na až čtyři bloky. Vládu k rozhodnutí podle premiéra Petra Fialy (ODS) vedlo zajištění energetické bezpečnosti země a také to, že při stavbě více bloků by bylo možné dosáhnout příznivější ceny.

„Na nezávazných nabídkách se ukázalo, že výstavba až čtyř bloků je ekonomicky výrazně výhodnější proti stavbě jednoho bloku, a to až o čtvrtinu. Na základě závazných nabídek se rozhodneme, zda si necháme postavit více reaktorů nebo ne,“ prohlásil Fiala.

Třetí účastník tendru, severoamerický Westinghouse, osloven nebyl. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže nepodal závaznou nabídku ani na dostavbu jednoho dukovanského bloku.

Nabídku nyní posoudí ČEZ a vláda, která následně vyhlásí preferovaného uchazeče. O vítězi tendru by mělo být jasno přibližně v půlce roku. Stavba bloku v Dukovanech má začít v roce 2029 a blok by měl být uveden do zkušebního provozu v roce 2036.

Výběr článků

Načítám