Hlavní obsah

Betlémská cesta v Třešti zve opět do domácností betlémářů

Město Třešť uprostřed kopců Českomoravské vrchoviny je známé především díky historickému jádru s malebnou židovskou čtvrtí, empírovou synagogou nebo zámkem. Každé Vánoce tu ale otevírají návštěvníkům své domácnosti i místní výrobci betlémů. Betlémská cesta, jak se výstavě betlémů v domácnostech říká, bude zpřístupněna od 26. prosince až do 2. února.

Foto: vysocina.eu

Třešť patří k nejvýznamnějším střediskům betlémářství nejen na Vysočině.

Článek

Třešť patří k nejvýznamnějším střediskům betlémářství nejen na Vysočině, ale v celé České republice. První, nejprve papírové betlémy se zde začaly vyrábět na počátku 19. století. O půlstoletí později už převládly betlémy dřevěné, které se zde vyrábějí dodnes.

Třešťské betlémy jsou přitom specifické. Jsou komponovány jako dioráma, ve kterém se krajina vytvářená z pařezů, mechů a jiných přírodnin stupňovitě zvedá a přechází v krajinu malovanou.

Už více než 200 let se tu udržuje kromě tradice vyřezávání betlémů také jejich stavění a zpřístupnění široké veřejnosti, a to přímo v betlémářských rodinách. Současníci stejně jako jejich pradědečkové každý rok otevřou garáže, komory nebo dílny a vystaví v nich unikátní betlémy, které si přijíždí prohlédnout tisíce návštěvníků.

U Prahy je vystaven 14metrový betlém ze současnosti. Nechybí v něm čert jako Superman ani lehká děva

Vánoce

Už několik let je Betlémská cesta navíc rozšířena až do hlavního města Prahy na Jindřišskou věž, kde třešťský betlém vystavuje rodina Podzimků.

Stálá expozice - vánoční výstava betlémů

Kromě Betlémské cesty je od roku 2003 ve dvorním traktu domu J. A. Schumpetera celoročně otevřená expozice Spolku přátel betlémů v Třešti, která bude od 19. prosince navíc rozšířena i do prostor bývalé cukrárny.

Návštěvníci si mohou prohlédnout několik betlémů s papírovými a dřevěnými figurkami a unikátní betlém, který vzniká kontinuálně od roku 2002 na každoročním řezbářském festivalu Dřevořezání. Každý řezbář musí zanechat alespoň jednu figurku právě do tohoto společného betlému. Díky tomu má už k dnešnímu dni více než 1000 dílů.

V nejmenší místnosti vznikne také malé kino, ve kterém se bude promítat dokumentární film mapující práci betlémářů, kteří pečují o svá díla nejen o Vánocích, ale během celého roku.

Tradiční vánoční výstava, která probíhá v prostorách Zámecké konírny od 25. listopadu do 15. ledna, nese letos podtitul Jihočeské betlémy a vznikla ve spolupráci s Muzeem Jindřichohradecka. Umožňuje nahlédnout návštěvníkům do jeho sbírky a do tvorby tamních betlémářů. Zastoupeny ale budou samozřejmě také místní třebíčské kousky.

Součástí expozice je betlém, který muzejníci záměrně nechali ve fázi rozpracování, aby si lidé uměli představit, jak betlémy vznikají. Vůbec poprvé se letos vystaví také nový pětimetrový betlém, který muzeum získalo přede dvěma lety a veřejnost ho ještě neměla možnost vidět.

FOTO: Muzeum Karlova mostu hostí unikátní italské betlémy

Vánoce

České čtvrti a ulice, které předci pojmenovali po Betlému

Styl

Může se vám hodit na Zboží.cz: Betlémy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám