Hlavní obsah

Že má Ukrajina 30 dní na protiofenzivu? Nejsme v 18. století, prohlásil americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký generál ve výslužbě Ben Hodges uvedl, že naprosto odmítá tvrzení svého kolegy, generála Marka Milleyho, který v půlce září prohlásil, že Ukrajina má na protiofenzivu pouze 30 až 45 dní. Podle Hodgese totiž už nežijeme v 18. století, kdy se vše točilo okolo koní, a Ukrajina si navíc nemůže dovolit ztratit iniciativu, díky čemuž by se Rusko mohlo přeskupit a posílit své obranné pozice.

Foto: Profimedia.cz

Americký generál ve výslužbě Ben Hodges

Článek

„Ne, to je naprosto mylné. V tomto ohledu se svým starým přítelem naprosto nesouhlasím,“ odpověděl na otázku, zda souhlasí s Milleyho tvrzením, že Ukrajina má na protiofenzivu už pouze jen něco málo přes měsíc.

„Toto není osmnácté století, kdy armády chodily do zimních kasáren, protože je převáželi koně. A pokud jste pro ně neměli trávu, armády se nemohly pohnout,“ řekl v rozhovoru pro podcast Spotlight serveru Aktuálně.cz Hodges, který dále vysvětlil, že dříve sezona bojů začala pozdě na jaře a končila zkraje podzimu.

„My jsme v roce 2023. Ano, samozřejmě že půda bude blátivá. No a co?“ zeptal se řečnicky Hodges. „Ukrajinci to vědí a nemůžou si dovolit zastavit (protiofenzivu), čímž by snížili tlak na Rusko a umožnili mu doplnit zásoby, přestavět, přivést další vojáky a zesílit jejich obranu,“ pokračoval.

Počasí Ukrajince nezastaví

Podle něj budou Ukrajinci i nadále na Rusy vyvíjet tlak, a to nehledě na to, jaké zrovna v zemi panuje počasí. „Pokud je terén blátivý, samozřejmě je pro obrněná vozidla pohyb obtížnější. O tom není pochyb,“ řekl americký generál ve výslužbě.

„To ale není důležité. Právě teď je klíčové, (…) aby se Ukrajina nezastavila v ničení ruské logistiky,“ pokračoval.

Americký generál dále uvedl, že pro Ukrajinu to bude velmi složité, a to zejména ve chvíli, kdy západní spojenci nedodají to, co slibovali. „(Pro ně) by byla chyba říct, zastavíme se, protože nám pohyb ztěžuje počasí,“ zakončil.

Milleyho predikce

Předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley zhruba v polovině září uvedl, že ukrajinská armáda má na svoji protiofenzivu ještě 30 až 45 dní, což by znamenalo, že by ji měla koncem října pozastavit.

„Ukrajinci pořád pokračují ve stabilním postupu. Zbývá tu ještě dost času, nějakých 30 až 45 dní bojového počasí,“ uvedl Milley v rozhovoru pro britskou zpravodajskou televizi BBC, který vyšel 10. září.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov ovšem uvedl, že protiofenziva bude pokračovat až do konce roku 2023. Počasí sice podle něj bude mít na protiofenzivu vliv, nicméně ji nezastaví, jako tomu bylo dříve v průběhu téměř 19 měsíců dlouhé války, kterou loni v únoru rozpoutala Ruská federace.

Ukrajincům zbývá na ofenzivu už jen něco přes měsíc, varuje americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám