Hlavní obsah

Ukrajincům zbývá na ofenzivu už jen něco přes měsíc, varuje americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci sice postupují na jihu země, jak uvedl v pondělí Institut pro studium války (ISW), získaná území jsou však malá. Předseda amerického sboru náčelníků štábu Mark Milley varoval v neděli, že Ukrajinci už mají jen 30 až 45 dní pro svou ofenzivu. Pak přijdou husté deště a země se rozbahní, což bude komplikovat operace oběma stranám.

Foto: ČTK/AP

Ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 vypaluje nad Ukrajinou rakety.

Článek

Ukrajinské jednotky dále postupují ve směru od Orichivu přes Robotyne na Tokmak. Právě jím vede železnice z Krymu.

Geolokované záběry potvrdily, že se jim podařilo postoupit u Novoprokopivky 18 km jihovýchodně od Orichivu. Oleksandr Štupun, mluvčí Tavrijské skupiny sil, jejímž cílem je dosáhnout Melitopolu, současně oznámil, že pokračuje postup u Robotyne 12 km od Orichivu a podařilo se osvobodit dalšího 1,5 km čtverečního. Nepřítel podle Štupuna používá „taktiku aktivní obrany, snaží se vylepšit své taktické postavení údery“.

Štupun dodal, že Rusové ovšem tvrdě bojují v oblasti Marjinky: „Naši vojáci odrazili asi 15 ruských útoků, což naznačuje, že se nepřítel snaží dobýt ruiny, které byly dříve ve městě.“ Podle něj jsou ruské pokusy neúspěšné a Rusy se v těžkých bojích daří vytlačovat.

V mrazu, mokru, blátě budeme pokračovat. Ukrajinci odmítají prognózy, že je zastaví špatné počasí

Válka na Ukrajině

ISW připomíná i nedělní vyjádření ukrajinského generálního štábu, že ukrajinské síly dosáhly úspěchu i Kliščijivky jižně od Bachmutu a u Avdijivky.

Čas na ofenzivu se krátí

Získaná území jsou však nevelká. Mark Milley v rozhovoru pro BBC varoval, že Ukrajincům už zbývá jen přes měsíc „bojového počasí“. V deštivém podzimu bude pro Ukrajince těžké vést manévrový boj, když se země změní v bláto. Přiznal, že ofenziva pokračuje pomaleji, než se čekalo, přesto se ještě nedá mluvit o selhání ofenzivy: „Ukrajinci pořád pokračují ve stabilním postupu. Zbývá tu ještě dost času, nějakých 30 až 45 dní bojového počasí.“

Milley však varoval Ukrajince: „Boje neskončily, ještě nedokončili bojovou část toho, čeho se snaží dosáhnout.“

Ředitel analýzy americké vojenské rozvědky DIA Trent Maul řekl listu Economist, že současné úspěchy ukrajinských sil přinášejí „realistickou možnost“ prolomení zbylých ruských obranných linií, ale že by to bylo „velmi obtížné“. Maul se nedomnívá, že Rusové vyčlenili na obranu první a druhé linie 80 procent vojáků, z toho 60 procent na první, jak tvrdí ukrajinští velitelé. Podle něj mají značné zálohy i pro třetí linii.

Ani silné podzimní deště nemusejí úplně zastavit bojové akce, ale ztíží je. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov nicméně tvrdí, že protiofenziva bude pokračovat až do konce roku 2023, počasí sice na ni bude mít vliv, ale nezastaví aktivní boje jako dříve v průběhu 18 měsíců dlouhé války.

Ukrajinci hlásí postup na jihu země

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám