Hlavní obsah

Vítězství Ukrajinců je letos nepravděpodobné, i když Rusové prohrávají, řekl generál

Letos se nedá očekávat vítězství Ukrajinců. Řekl to americký generál Mark Milley, který působí jako 20. náčelník štábu, v rozhovoru pro server Defense One. Podobně se vyjádřil už v listopadu. Podle něj však Rusové prohrávají.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Generál Mark Milley

Článek

„Nemyslím si, že by toho mohlo být dosaženo v krátké době ještě letos,“ řekl Milley. V pondělí zveřejněném rozhovoru s šéfredaktorem Kevinem Baronem vysvětlil i důvod: „Zelenskyj mnohokrát veřejně řekl, že ukrajinským cílem je vyhnat každého Rusa z Rusy okupovaných území, a to je velký vojenský úkol, velmi obtížný vojenský útok. Neříkám, že toho nemůže být dosaženo. Jen říkám, že je to velmi obtížný úkol, ale je to o jejich síle a mají právo to udělat, je to jejich země.“

Když v listopadu Milley uvedl, že osvobození Krymu a vyhnání všech ruských sil je v brzké době nepravděpodobné, objevily se spekulace, že se USA snaží donutit kyjevskou vládu k jednání s Rusy.

Milley je přesvědčen, že Rusku se nedaří, selhalo strategicky, operačně a „nyní selhává i takticky“. Uvedl to poté, co před sněmovním výborem pro ozbrojené síly řekl, že jsou ruské síly masakrovány Ukrajinci kvůli špatnému výcviku a taktice vysílání lidských vln.

Taktika nasazení lidských vln se uplatňovala hlavně u Bachmutu, kde se k útokům vysílali vězni naverbovaní do Wagnerovy soukromé armády. Ani ta ale nedokázala dobře zakopané obránce vyhnat z města.

Stručně řečeno, Rusko prohrálo, hlásí Američané

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám