Hlavní obsah

Stručně řečeno, Rusko prohrálo, hlásí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina by na jaře mohla zahájit ofenzivu proti ruským silám, prohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin po zasedání ministrů obrany Severoatlantické aliance. Spojenci jí však budou muset nadále dodávat požadované zbraně. S těmi to teď ale nevypadá zrovna optimisticky. Šéf amerického sboru náčelníků štábů generál Mark Milley přesto tvrdí, že Rusko válku na Ukrajině již prakticky prohrálo.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

„Ukrajina si chce připravit pozici. Očekáváme, že někdy na jaře přijdou s ofenzivou,“ řekl Austin.

Již před schůzkou uvedl, že Rusko vytrvává v tlaku s mylnou domněnkou, že podpora spojenců pro Ukrajinu časem ochabne. Aliance a další partneři jsou však podle něj stále stejně jednotní.

Jeho slova ovšem výrazně nekorespondují s výsledky schůzky ohledně dodávek zbraní. Spojenci slíbili Ukrajině zbraně za téměř 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

Německo zahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2

Válka na Ukrajině

Jsou mezi nimi například americké protivzdušné systémy Patriot, německé tanky Leopard 2 či starší tanky T 72, kterých slíbila česká armáda dodat 90 po renovaci zajištěné USA a Nizozemskem.

„S leopardy to nevypadá radostně“

Jenže s realizací dodávek tanků Leopard to „nevypadá moc radostně“, oznámil v úterý německý ministr obrany Boris Pistorius. Komplikace představuje místy špatný technický stav obrněnců.

Podle Pistoriuse se stále nepodařilo vyřešit problém, jak zajistit pro tanky dostatek munice a náhradních dílů. „Spolková republika Německo to nemůže zajistit, to mohou pouze zbrojní firmy,“ uvedl.

Problém je i s dodáním stíhaček, po nichž Ukrajina volá. Nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová připustila, že její země může dodat stíhačky F-16, nejprve to ale chce probrat s USA a dalšími partnery.

Podle Austina se ovšem spojenci na žádném konkrétním kroku v této věci nedohodli.

Opotřebovávací válka

„Rusko je nyní globálním vyvrhelem a svět zůstává inspirován ukrajinskou statečností a odolností. Stručně řečeno, Rusko prohrálo. Prohrálo strategicky, operačně i takticky,“ řekl Milley.

Současnou situaci na frontě v rusko-ukrajinském konfliktu popsal náčelník amerického štábu Mark Milley jako opotřebovávací válku.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Předseda amerického sboru náčelníků štábu Mark Milley

„Popsal bych to jako velkou opotřebovávací bitvu s velmi vysokými ztrátami, zejména na ruské straně,“ řekl. Ukrajinci podle jeho slov drží pozice, zatímco na ruské straně útočí zejména Wagnerova skupina.

„Nejsou zde žádné sofistikované manévry. Jsou to frontální útoky, vlny útoků, spousta dělostřelectva s extrémně vysokými ztrátami v této oblasti,“ řekl. Jak dlouho to bude trvat, je podle jeho slov těžké odhadnout.

Na otázku, zda by se Rusko mohlo znovu pokusit dobýt hlavní město Kyjev, Milley odmítl dát přesvědčivou odpověď.

Putin stahuje wagnerovce z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám