Hlavní obsah

Ukrajina je blíž k dodávce raket Taurus. Výrobce je upraví, aby nemohly zasáhnout ruské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD) měl požádat výrobce raket Taurus, aby do těchto střel s plochou dráhou letu integroval odpovídající omezení, které by Ukrajině znemožnilo útočit na cíle na ruském území. Informuje o tom německý deník Der Spiegel, který uvedl, že by přeprogramování mělo trvat několik týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Střela KEPD-350 Taurus

Článek

Podle zdrojů německého serveru T-Online je dohoda o dodávkách už na spadnutí a měla by přijít „brzo“. Podle listu by německá vláda měla spolupracovat se Spojenými státy, se kterými „připravuje řešení situace“. V rámci americké vlády se jedná o tom, zda by nebylo možné poslat na Ukrajinu menší počet taktických raket dlouhého doletu MGM-140 ATACMS.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pátek na sociální síti X vyzval západní partnery, aby s dodávkou střel dlouhého doletu neotáleli.

„Střely dlouhého doletu se ukázaly jako klíčové. To je důvod, proč jsou Taurus a ATACMS nezbytné pro úspěch Ukrajiny a žádáme partnery, aby je poskytli co nejdříve. Budou používány pouze uvnitř našich hranic. Čím delší je dostřel, tím kratší je válka,“ napsal.

USA tiše jednají o dodávkách raket ATACMS na Ukrajinu

Amerika

Pistorius se měl se zástupci zbrojovky sejít v reakci na slova německého kancléře Olafa Scholze (SPD), který přistoupí ke schválení dodávek raket Taurus jen tehdy, kdy si bude jistý, že je Ukrajina nemůže použít na ruském území, a to z důvodu možné „eskalace války“.

Šlo by to

Zdroje německého deníku Der Spiegel uvedly, že přeprogramování raket je „docela dobře možné“. Bude ale podle nich trvat několik týdnů, než se omezení podaří zbrojařské firmě do raket implementovat.

Není však jasné, jak přesně by výrobce rakety ze zásob Bundeswehru omezil. Jak je známo, exportní verze raket Taurus mají kratší dolet, jednou z možností by tedy bylo je modifikovat tak, aby více odpovídaly těm vývozním.

Další možností je integrace takového omezení, které by Ukrajincům znemožnilo cílit na ruské cíle například pomocí souřadnic.

Pokud by se Německo rozhodlo pro první případ, k úplnému znemožnění zásahu ruského území by pravděpodobně nedošlo. Pokud by se však Ukrajina k tomuto kroku odhodlala, musela by se těsně přiblížit frontové linii, čímž by ohrozila svá letadla, která by rakety nesla, a také posádku.

Doletí až do Moskvy. V Německu sílí tlak na Scholze, aby dal Ukrajině střely Taurus

Válka na Ukrajině

Ne každý s kancléřem souhlasí

Jak ale uvedl poslanec německé Svobodné demokratické strany (FDP) Marcus Faber, Scholz se nemusí bát, že by Kyjev raketami zasáhl ruské území. Kyjev totiž totiž vždy dodržel svůj slib, že na něm západní zbraně nenasadí. A jinak by to podle něj nebylo ani u raket Taurus, které mají teoretický dolet až 500 kilometrů.

A se Scholzem nesouhlasí ani další němečtí politici. „Jsem překvapený a zároveň znepokojený tím, jak malou důvěra má německá vláda k ukrajinské vládě,“ uvedl pro německý list T-Online obranný expert Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) Florian Hahn. „Ukrajina si to nezaslouží. Zjevně jde opět jen o uklidnění pacifistů a posledních Putinových příznivců ve vlastních řadách,“ dodal.

Podobnou věc prohlásila i Sara Nanniová, obranná expertka strany Zelených, která je v koalici s německou Sociálnědemokratickou stranou (SPD). Ta uvedla, že celé toto Scholzovo opatření je „špatné“.

„Ukrajina by měla dostat konvenční materiál, který bychom sami také použili, kdybychom museli bránit sebe nebo NATO,“ uvedla a dodala, že Ukrajina „nemá čas ztrácet čas“.

Dlouhé čekání

Kyjev oficiálně Berlín požádal o dodávky raket už koncem května. Jak uvedla agentura Reuters, tyto rakety odpalují stíhací letouny, jako je například Tornado, F-15 nebo F-18.

Střely Taurus mají dolet až 500 kilometrů, díky čemuž by teoreticky mohly na ruském území zasáhnout i hlavní město Moskvu. Jsou také schopny efektivně ničit i pancéřované objekty, jako jsou armádní bunkry nebo skladiště.

Německá armáda jich má údajně k dispozici 600, ne všechny jsou ovšem připraveny k nasazení a musely by být tedy opraveny. Podle německých médií jich je bojeschopných zhruba 150.

Kdo může za pomalou protiofenzivu? Chyby ukrajinských velitelů, ale hlavně Západ, kritizuje americký generál

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám