Hlavní obsah

Doletí až do Moskvy. V Německu sílí tlak na Scholze, aby dal Ukrajině střely Taurus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Stále více poslanců z německých koaličních stran i opoziční CDU podporuje dodávky raket, které by Ukrajincům umožnily zasáhnout cíle hluboko v ruském týlu a ničit zásobovací trasy pro okupační armádu.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Spolkový kancléř Olaf Scholz na tiskové konferenci v Berlíně. Ilustrační snímek

Článek

„Dlouhá debata podobná té, kterou jsme znovu a znovu vedli v loňském roce, by měla vzhledem k dramatické situaci na Ukrajině rychle skončit.“ Tak se pro list Süddeutsche Zeitung (SZ) vyjádřila ohledně dodávek střel Taurus pro Kyjev poslankyně Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová (FDP), předsedkyně Výboru pro obranu ve Spolkovém sněmu. „Dlouhou debatou“ měla Stracková-Zimmermannová na mysli loňské několikaměsíční diskuse před tím, než Německo dalo finální zelenou pro dodávky tanků a obrněných vozidel Ukrajině.

Členství Ukrajiny v NATO? Scholz vyjádřil zdrženlivost

Zahraniční

Důležitý posun v diskusích kolem střel Taurus přineslo v posledních dnech souhlasné stanovisko několika zákonodárců SPD, kteří podpořili šéfa zahraničního výboru Spolkového sněmu Michaela Rotha. Také mluvčí parlamentní frakce SPD pro zahraniční politiku Nils Schmid pro list Die Welt zdůraznil, že dodávka raket Taurus neznamená pro jeho stranu „červenou linii“. Tím se značně zvýšil tlak na spolkového kancléře Olafa Scholze, často kritizovaného za váhavost.

Foto: Profimedia.cz

Střela Taurus KEPD-350 na zbrojním veletrhu v Madridu

Ukrajinci oficiálně požádali Berlín o taurusy na konci května 2023. Střely mají dolet až 500 kilometrů, a byly by tedy teoreticky schopné z ukrajinského území zasáhnout i cíle v Moskvě. Jsou schopné efektivně ničit i silně pancéřované objekty typu armádních bunkrů či skladišť. Bundeswehr má údajně k dispozici asi 600 těchto střel, některé z nich by však musely být před nasazením opraveny.

„Cíle, které mohou zasáhnout, jsou legitimní“

Německo i jiné západní země se dosud zdráhaly dodávat Kyjevu zbraně schopné zasáhnout cíle hluboko v ruském vnitrozemí s argumentem, že by to mohlo válku eskalovat a zatáhnout do ní Severoatlantickou alianci. Roderich Kiesewetter, poslanec opoziční CDU a původním povoláním důstojník bundeswehru, však takový názor odmítá. „Podle mezinárodního práva je možné poskytnout Ukrajině i prostředky k útoku a neutralizaci vojenských cílů na ruském území, odkud jsou na Ukrajinu prokazatelně vypalovány stovky raket denně,“ řekl SZ poslanec, který po dodávkách střel Taurus volá již několik měsíců.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby Ukrajina dostala od zemí NATO i střely, které mohou doletět na území Ruska?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6856 čtenářů.

Dodávka německých taurusů může záviset i na tom, zda se kancléř Scholz nechá přesvědčit o případných úpravách v softwaru střel. V úvahu by připadalo omezení jejich doletu, případně naprogramování jen vybraných cílů.

Zelenskyj: Nenapadáme ruské území, osvobozujeme svoje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám