Hlavní obsah

Kdo může za pomalou protiofenzivu? Chyby ukrajinských velitelů, ale hlavně Západ, kritizuje americký generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská protiofenziva podle bývalého velitele amerických ozbrojených sil v Evropě, generála Bena Hodgese, neztroskotala, jen se nevyvíjí tak, jak by si Kyjev představoval. Může za to podle něj hlavně Západ, protože Ukrajincům nedodal zbraně, které by pro takovou operaci potřebovali.

Foto: Profimedia.cz

Generál Ben Hodges

Článek

„Ne, protiofenziva neztroskotala. Jednoznačně ale nepokračuje tak rychle, jak bychom si přáli,“ uvedl Hodges v rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine. Za důvod označil váznoucí dodávky zbraní ze Západu, především bojových letadel a přesných raket krátkého doletu.

„Bez nich bychom proti takovým obranným pozicím (Ruska) neposlali do boje jediného amerického nebo německého vojáka,“ zdůraznil Hodges.

Připustil, že ukrajinští velitelé udělali při protiofenzivě chyby, chybějící zbraně prý ale hrají větší roli.

S nezabezpečenou vysílačkou jste do čtyř minut mrtví, Rusové to umí, varuje americký generál

Válka na Ukrajině

„Problém spočívá v tom, že Západ pod vedením USA a Německa nikdy zcela jasně neřekl, že naším cílem je vítězství Ukrajiny,“ řekl dále generál v odpovědi na otázku, proč na jihu Ukrajiny ještě nedošlo k očekávanému průlomu ruských pozic. „A protože jsme se nezavázali, že dopomůžeme Ukrajině k vítězství, poskytli jsme jí jen velmi malou podporu,“ dodal Hodges.

Podle něj Kyjev potřebuje mj. rakety krátkého doletu s doletem asi 300 kilometrů. Jimi by Ukrajinci mohli zaútočit na ruské opěrné body a logistické uzly a zahnat ruskou Černomořskou flotilu od Krymu.

V této souvislosti kritizoval generál i Německo jako druhého nejdůležitějšího podporovatele Ukrajiny po Spojených státech. Vláda v Berlíně podle něj může udělat pro Kyjev více, než dosud činí, ale schovává se například v otázce dodávek raket krátkého doletu za Washington.

Rozhodující je Krym

„Toto je výsledek (německé) vlády, která nemá vůli, nebo není schopna říci, že chce dopomoci Ukrajině k vítězství,“ řekl dále generál. Podle něj je odpovědností každé vlády říci, jaký by měl být výsledek tohoto vojenského konfliktu. Pak by odpadly veškeré výmluvy ohledně dodávek potřebných zbraní, dodal Hodges.

Americký generál ve výslužbě také kritizoval, že v Německu se opakovaně objevují požadavky na uzavření příměří a vyjednávání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Rozhodujícím územím v této válce je Krym. Dokud jej drží Rusko, může blokovat všechny ukrajinské přístavy,“ uvedl Hodges.

„Každý, kdo říká ,Milí Ukrajinci, musíte odevzdat Krym‘, neví nic o ekonomice a geografii. Rád bych se těchto lidí zeptal: ,Proč se vy nevzdáte Dolního Saska nebo Meklenburska-Předního Pomořanska?‘. To by přece Německo nikdy neudělalo, ale přesně totéž se nyní požaduje od Ukrajiny,“ zdůraznil dále generál.

Podle něj je Krym pro obnovu Ukrajiny rozhodujícím faktorem. Dokud Rusové blokují Azovské moře, je obnova země prostě nemožná, dodal Hodges.

Jedním z cílů protiofenzivy je dobytí Krymu. Může se to povést do konce srpna, míní americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám