Hlavní obsah

Stahování Rusů z Chersonu past není, tvrdí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská protiofenziva je od srpna ve směru na Cherson zjevně úspěšná a je nepravděpodobné, že stažení ruských vojáků za řeku Dněpr je past. Uvedl to washingtonský Institut pro studium války (ISW) ve své ranní svodce. Bitva o Cherson nicméně ještě neskončila.

Foto: Reuters

Dělostřelecké jednotky na frontové linii v Chersonu

Článek

Ukrajinské síly od srpna své protiútoky soustředí na oblasti, kde se shromažďovalo nejvíce ruských vojáků a techniky. Cílem se staly také logistické uzly v Chersonské oblasti, což výrazně ztížilo situaci Rusů.

Šéf ruských sil Sergej Surovikin přiznal, že Moskva kvůli tomu nemůže zásobovat své vojáky v Chersonu. Ministr obrany Sergej Šojgu byl ve středu donucen k tomu, aby vydal rozkaz ke stažení na východní břeh Dněpru.

Sláva Ukrajině, sláva hrdinům, postupujeme k Chersonu, popsal příslušník 28. mechanizované brigádyVideo: Reuters

Ukrajinští představitelé prohlášení nepřikládají velký význam a stahování vojáků nevěří. Podle ISW ale není příliš pravděpodobné, že by se jednalo o past. Indicií, že se Rusko postupně stahuje z Chersonu, je prý dostatek.

Foto: ISW, Novinky

Situace v chersonské oblasti na Ukrajině – stav k 9. listopadu 2022

„Ruští velitelé se ale jistě pokusí ukrajinský postup zpomalit. Některé jednotky v Chersonu mohou zůstat, aby ukrajinské vojáky zdržely. Tyto boje ale budou prostředkem k tomu, aby Rusko mohlo stáhnout co nejvíce mužů na východní břeh řeky,“ uvedl ISW.

Ztráta Chersonu by byla považována za významnou ránu z pohledu ruského prezidenta Vladimira Putina. Došlo by k ní jen několik týdnů poté, co Putin v Moskvě slavnostně oznámil anexi Chersonské a Záporožské oblasti a také Donbasu.

Ruská armáda podnikla na Ukrajinu za posledních 24 hodin 11 raketových a 22 dalších leteckých útoků, uvedl ukrajinský generální štáb. Na ukrajinské území rovněž útočily salvové raketomety. Okupační jednotky se podle Kyjeva snaží udržet si dočasně dobytá území a v určitých oblastech se soustředí na omezení operací ukrajinské armády.

Rusko opět nabídlo Ukrajině jednání, chce vzít v potaz „současnou realitu“

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám