Hlavní obsah

Ruští nacionalisté soupeří mezi sebou

Moskva/Washington

Napětí mezi ruským majitelem Wagnerovy skupiny Jevgenijem Prigožinem a vedením ruských ozbrojených sil je dobře známé. Nově však propuklo napětí i mezi Prigožinem a dalším ruským ultranacionalistou Igorem Girkinem, který také opakovaně kritizoval postup ruské armády.

Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin

Článek

Girkin, který pod krycím jménem Strelkov stál na jaře 2014 u vzniku separatistické samozvané Doněcké lidové republiky, ve středu kritizoval Prigožinovy politické ambice. Vytkl mu také, že Wagnerova skupina (ČVK Vagner) dále působí v Sýrii a v Africe místo toho, aby se soustředila na klíčové bojiště na Ukrajině.

Girkina nedávno kritizoval nejmenovaný velitel Wagnerovy skupiny v rozhovoru pro server RIA Fan, který je spojený s wagnerovci. Poukazoval na to, že se Girkin v roce 2014 stáhl z části pozic na Donbasu. „Je to gaučový odborník, kvůli kterému musíme znovu dobýt ta města, která se v roce 2014 vzdala. Strelkov se chová jako poslední zbabělec a darebák, své výroky dělá z teplého studia, nikoli v z první linie,“ uvedl v rozhovoru velitel.

Girkin to označil za pokus ho zdiskreditovat a zdůraznil, že nikdy nekritizoval bojovníky Wagnerovy skupiny, ale pouze to, jak ruské velení marnotratně mrhá jejich úsilím. Jinak si však nebral servítky.

Leží tu 25letý zloděj Vadim i vrazi. Ruský hřbitov skrývá Wagnerovu trestaneckou armádu

Válka na Ukrajině

„Jsem skutečně velmi kritický k pro Rusko extrémně škodlivé činnosti majitele skupiny Konkord (cateringová firma J. Přigožina - pozn. red.) pana Prigožina a velmi negativně hodnotím jeho ambice. Jsem také velmi kritický k pokračující praxi vysílání Wagnerových bojovníků, aby se účastnili bojů v Sýrii a v afrických zemích, protože se domnívám, že každý vycvičený ruský voják je nutně potřeba na ukrajinské frontě. Tato moje pozice se od roku 2015 nemění,“ uvedl.

Vysílání bojovníků do Afriky je zcela zásadní… …Jsou prezidenti, kterým jsem dal slovo, že je budu bránit. Když odtamtud teď stáhnu sto, dvě stě nebo pět set bojovníků, tak ta země prostě přestane existovat.
Jevgenij Prigožin

Prigožin na to reagoval slovy, že nemá politické ambice. Lukrativní nasazení v Africe hájil tvrzením, že odtamtud žoldáky nemůže stáhnout: „Vysílání bojovníků do Afriky je zcela zásadní. Kromě toho mám určité povinnosti. Jsou prezidenti, kterým jsem dal slovo, že je budu bránit. Když odtamtud teď stáhnu sto, dvě stě nebo pět set bojovníků, tak ta země prostě přestane existovat. Jde o osudy milionů lidí, kteří v nás věřili a budou věřit i nadále. A proto, bez ohledu na to, jak těžké je to pro nás zvládnout bez našich soudruhů, kteří jsou v Africe, stále tam budou a budou plnit úkoly, které mají.“

Prigožin se také chvástal, že právě wagnerovci vyhráli válku v Sýrii: „ČVK Vagner splnil většinu bojových úkolů s cílem zničit Islámský stát. To je historický fakt.“

Působení v Africe hájil také s tím, že wagnerovce v roce 2015 „intrikáni vykopli z Donbasu“.

Pokus o úplatek

Současně přiznal, že se Girkina pokusil uplatit jeho zástupce Andrej Nikolajevič Trošev menší sumou za pozastavení kritiky Wagnerovců. „Strelkovova kritika byla pro kluky extrémně škodlivá a zejména pak mohli být uvězněni za žoldnéřství,“ řekl. Žoldnéřské skupiny jsou v Rusku stále nezákonné.

Nakonec nabídl Girkinovi, aby se ujal v Luhanské oblasti velení některé z jednotek a uplatnil své bojové zkušenosti, i když ostatní velitelé byli proti. „Samozřejmě, vysoký post mu nikdo nabídnout nemůže, na to je nutné prokázat své schopnosti. Je čas přejít od slov k činům,“ podotkl.

Girkin drsně do Gerasimova: Pracuji s verzí, že to je kretén

Válka na Ukrajině

Girkin na to zareagoval, že když dostane oficiální pozvání, tak je přijme, na což Prigožin odpověděl, že Wagnerovci žádná pozvání nerozesílají.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) spor ukazuje na deziluzi z vývoje války, kdy do popředí vystupují rozpory a soupeření mezi ultranacionalisty podporujícími konflikt.

Nejednotná scéna ultranacionalistů

ISW už v říjnu uváděl, že ruští ultranacionalisté jsou rozděleni do tří skupin. Všichni zaujímají v konfliktu jestřábí postoje a kritizují postup ruských ozbrojených sil a ministerstvo obrany, jejich další cíle se ale liší.

Jednu skupinu tvoří veteráni z války, mezi které patří i bývalý příslušník ruské vojenské rozvědky GRU Girkin, další skupinou jsou vojenští bloggeři a korespondenti a třetí lidé, kteří se snaží vytvářet paralelní polovojenské struktury, což je případ Prigožina.

Prigožin i Girkin popírají jakékoli politické ambice, ale oba usilují o podporu stejných kruhů.

Prigožin se snaží zaangažovat členy strany Otčina - celé Rusko vedenou předsedou Státní Dumy Vjačeslavem Volodinem, aby se pokusili legalizovat Wagnerovu skupinu.

Girkin se s představiteli této strany včetně Volodina rozešel. ISW spekuluje, že důvodem je Girkinova frustrace, že nemá stejný politický vliv jako v roce 2014, kdy vznikaly separatistické republiky v Doněcké a Luhanské oblasti a on byl do srpna 2014 ministrem obrany samozvané Doněcké lidové republiky.

Je však možné, že Prigožin útočí na Girkina jen proto, aby ho nepotkal stejný osud a neupadl do politické bezvýznamnosti.

Putin je pro mě nikdo, řekl Zelenskyj. Medvěděv reaguje nadávkami

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám