Hlavní obsah

Girkin drsně do Gerasimova: Pracuji s verzí, že to je kretén

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku roste napětí kvůli vojenským neúspěchům na ukrajinských frontách. Bývalý vůdce proruských separatistů a někdejší spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Girkin přezdívaný Strelkov označil náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova za kreténa.

Foto: Twitter/Gerashenko_en

Igor Girkin

Článek

„Moje pracovní verze je, že to je kretén. Někdo jiný by ho mohl považovat za nepřátelského agenta. Na tom nezáleží, měl by být nahrazen. Měl by být odstraněn a souzen za plánování zvláštní vojenské operace,“ říká Girkin ve videu zveřejněném na ruské sociální síti Telegram.

Podle něj by měl být Gerasimov souzen před vojenským tribunálem. Nikoli však proto, že by válka proti Ukrajincům byla špatná, ale proto, že se evidentně nepovedla.

„Zvláštní vojenská vyšetřovací komise musí vysvětlit: jak byla tato zvláštní vojenská operace naplánována, že jsme byli poraženi během prvního měsíce této operace?“ postěžoval si s dovětkem, že existují jen dvě možnosti. Buď je prý Gerasimov hloupý, anebo pracuje pro nepřítele.

Ruští vojenští blogeři těžce nakládají ministerstvu obrany. Putin je překvapivě hájí

Válka na Ukrajině

Není to poprvé, co se Girkin do vrchních velitelů ruské armády pustil. Na konci minulého roku Gerasimova označil za „kreténského náčelníka“, zatímco ministra obrany Sergeje Šojgua za člověka, který „proměnil armádu v zařízení pro parádu, ohňostroje a oslavy“.

Terorista kritizující Kreml

V nově zveřejněném videu Girkin kromě urážek tipuje, že budou Rusové muset přistoupit k druhé a možné i třetí vlně mobilizace, a to proto, že armáda nutně potřebuje sehnat alespoň půl milionu dalších vojáků.

Ukrajinské síly se připravují na možnost nové ruské ofenzivy na Kyjev a Oděsu, kterou Kreml údajně naplánoval na konec února. Girkin předpovídá, že Rusko v této snaze opět selže, a dokonce ztratí část ovládaného území, konkrétně Krym, Soči a Kubáň.

Jakou přesně motivaci Girkin má pro kritizování ruského vedení, není přesně jisté. Je možné, že jakožto zastánce plné mobilizace, chce dát Kremlu najevo, že ho měli poslechnout už při plánování agrese. Přímo prezidenta Vladimira Putina však nikdy jmenovitě nekritizuje.

Girkin, který se sám označuje za ruského nacionalistu, byl ukrajinskými úřady obviněn z terorismu. Za svou vedoucí roli v ozbrojeném konfliktu na východní Ukrajině na něj Evropská unie, Spojené státy, Spojené království, Austrálie, Japonsko, Kanada, Švýcarsko a Ukrajina uvalily sankce. Ukrajinské úřady ho označily za plukovníka GRU ve výslužbě.

Girkin potvrdil stovky mrtvých v Makijivce. Může se to opakovat, uznal

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám