Hlavní obsah

Rusové na Ukrajině mají stejnou taktiku jako Islámský stát, tvrdí americká diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusové na Ukrajině používají stejnou taktiku jako teroristé organizace Islámský stát v Sýrii a v Iráku, tvrdí americké ministerstvo zahraničí. Jde především o zaminování obrovské rozlohy ukrajinského území a teror vůči civilistům, uvedl Michael Tierre z amerického ministerstva zahraničí během tiskové konference kongresové komise známé jako Helsinská komise.

Foto: Lenka Klicperová, Novinky

Protitankové miny se nachází několik metrů od obytných domů. (Vesnice Stěpanki)

Článek

„Od ukrajinských představitelů víme, že ruští vojáci cíleně rabují civilní domy a zaminovávají rozsáhlé území. Připomíná to taktiku příslušníků Islámského státu v Iráku a Sýrii, kde se teroristé snažili zabít co nejvíce civilistů, aby se lidé báli vrátit do svých domovů,“ řekl Tierre.

Odminování rozsáhlých území Ukrajiny je podle jeho slov „největší výzvou od druhé světové války“. V současné době není na Ukrajině dostatek odminovacích týmů, USA proto plánují zvýšit pomoc s výcvikem a zajistit další vybavení.

Americké ministerstvo zahraničí vyčlenilo na odminování 91,5 milionu dolarů. Prostředky směřují na výcvik, zajištění vybavení a také na práci týmů, uvedla v prohlášení Helsinská komise.

O ruském „teroru prostřednictvím min“ mluvil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu. Tvrdí, že je „krutější a podlejší než raketový teror, protože neexistuje žádný protiminový systém, jenž by dokázal zničit alespoň část raket, jako v případě protivzdušné obrany“.

Této formě ruského teroru bude třeba v nadcházejících letech čelit, uvedl. Rusové se podle jeho slov záměrně snaží zanechat za sebou co nejvíce těchto „smrtelných pastí“. Zaminované území má podle něj rozlohu více než 170 tisíc kilometrů čtverečních.

Nenabádáme Ukrajinu k útokům za jejími hranicemi, uvedl Washington

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám