Hlavní obsah

Rusko je připraveno jednat s USA. O Ukrajině ale prý ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pokud Washington projeví zájem, Rusko je připraveno jednat se Spojenými státy o strategické stabilitě na úrovni vyšších představitelů, prohlásil podle agentury Interfax náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. V otázkách Ukrajiny ale nemá Rusko s USA o čem diskutovat, dodal.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov

Článek

„Pokud Američané projeví zájem a připravenost, pak neodmítneme. Američané znají naši pozici, shoduje se s tím, co jsme jim nabídli a co jsme jim vysvětlili ve chvíli, kdy to všechno jednostranně přerušili,“ řekl Rjabkov. „Když se jednání přerušila, měla by se obnovit. To je velmi jednoduchá logika,“ dodal.

Od 29. listopadu do 6. prosince by se mělo v Káhiře uskutečnit rusko-americké jednání o jaderných zbraních v rámci smlouvy Nový START. Ruskou delegaci v Káhiře povede zástupce šéfa odboru pro nešíření zbraní z ruského ministerstva zahraničí Vladimir Leontěv.

Možnost, že by se rozhovory mohly využít k navázání jednání o ukončení války na Ukrajině, Rjabkov kategoricky vyloučil. Podle něj mají Moskva a Washington „radikálně odlišné postoje“. „Co se týče Ukrajiny, není s nimi prostě o čem mluvit,“ řekl a pokračoval: „Pokud se ukrajinské téma objeví v tom či onom kontextu, je to všechno v žánru vzájemného směrování signálů a nemůže dojít k dialogu a k nějakým jednáním, máme radikálně opačné postoje.“

Nevyloučil ale debatu o výměně zajatců, která by měla zahrnovat i osobu Viktora Buta, obchodníka se zbraněmi, kterému se přezdívá Obchodník se smrtí.

Spojené státy již dříve uvedly, že by chtěly výměnu uskutečnit, aby tak byla propuštěna americká basketbalistka Brittney Grinerová. Ta byla letos v létě v Rusku odsouzena k devítiletému vězení za držení drog.

Ruské útoky vyřadily z provozu téměř polovinu ukrajinského energetického systému

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám