Hlavní obsah

Ruské vojenské správy se staly terči žhářských útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co ruský prezident Vladimir Putin ve středu schválil mobilizaci, se na nejméně šesti místech země staly místní vojenské správy terči žhářských útoků. Napsal to opoziční ruský web Meduza s tím, že poslední dva žhářské útoky jsou z noci ze čtvrtka na pátek.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Lidé v Petrohradě u plakátu s vojákem

Článek

V noci ze čtvrtka na pátek kdosi hodil zápalnou láhev do okna vojenské správy v Chabarovsku. Ve dvou místnostech propukl menší požár. Pachatelé jsou neznámí a policie po nich pátrá.

Policisté poté dostali rozkaz kontrolovat pořádek a bezpečnost na vojenských správách, v náborových kancelářích armády a místech, kde zasedají odvodové komise.

Žhářský útok v Chabarovsku nebyl jediný. Předtím se stala terčem náborová kancelář ve Svobodném v Amurské oblasti. Další případy jsou evidovány v Petrohradu, Nižním Novgorodu, ve městě Gaj v Orenburské oblasti a ve vesnici Kyra v Zabajkalí. Požáry v Nižním Novgorodu a Gaji byly malé.

Přibylo také požárů v úředních budovách. V noci ze čtvrtka na pátek hořelo rovněž na radnici v Kamyšinu ve Volgogradské oblasti a v domě kultury v altajském městě Celinnyj, kde sídlí obecní rada.

Putin vyhlásil částečnou mobilizaci

Evropa

Tři vlny mobilizace

Podle ruské opoziční televize Dožď mají do 10. listopadu proběhnout tři vlny mobilizace, první se má uskutečnit od 26. září do 10. října, druhá od 11. do 25. října a třetí od 26. října do 10. listopadu. Informaci potvrdili obyvatelé Krasnojarského kraje, kde jim totéž sdělili na vojenské správě.

Kanál také uvedl, že pokud někdo odletěl ve čtvrtek a v pátek do zahraničí a bylo mu oznámeno, že je povoláván, musí se do tří dnů z ciziny vrátit, jinak mu hrozí až 15 let vězení. „Nikdo se neschová, nikdo se neskryje, na nikoho nezapomenou, všechny najdou,“ konstatoval Dožď.

Rusové hlasují nohama. Dlouhé kolony na hranicích, přecpaná letiště

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám