Hlavní obsah

Rusové hlasují nohama. Dlouhé kolony na hranicích, přecpaná letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Částečná mobilizace, kterou ve středu vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, vyvolala u mnohých Rusů nutkání narychlo opustit zemi. Rušno je na letištích i pozemních hraničních přechodech s Finskem či Gruzií, kde se kvůli důkladným kontrolám ruských pohraničníků vytvořily několikakilometrové kolony.

Snímky z rusko-gruzínské hranici ze středečního večeraVideo: Reuters

 
Článek

Zájem o letenky do zahraničí vyšponoval jejich ceny v přepočtu až nad 100 tisíc korun za jednu cestu, napsala ve čtvrtek odpoledne agentura Reuters. Reportérka BBC z jediného hraničního přechodu mezi Ruskem a Gruzií zase referuje o pětikilometrových kolonách aut.

„Rusové nechtějí umírat za Putina a hlasují nohama. Tady je večerní provoz na rusko-gruzínském hraničním přechodu,“ napsal na Twitteru novinář John Scott-Railton a sdílel video stanice Echo Kavkazu, která spadá pro Svobodnou Evropu.

Kolony rusko-finské hranici Video: Reuters

Jednou z možných cílových destinací je Rusku na evropské poměry velmi přátelsky naladěné Srbsko. A Rusové se tam vydávají. „Válka je hrozná. Je v pořádku bát se války, smrti a všeho s tím spojeného,“ řekl agentuře Reuters na vysvětlenou jeden z Rusů, který před možným povoláním do armády uprchl do srbského hlavního města Bělehradu.

Částečnou mobilizaci až 300 tisíc rezervistů předeslal ve středečním projevu ruský prezident Vladimir Putin.

V Rusku má narukovat až 300 tisíc rezervistů

Zahraniční

Ve čtvrtek vyšlo najevo, že utajený sedmý článek desetibodového mobilizačního dekretu, který ve středu Kreml zveřejnil, umožňuje ruskému ministerstvu obrany mobilizovat až milion lidí. Informoval o tom ve čtvrtek s odkazem na zdroj v administrativě Kremlu list Novaja Gazeta.

Utajovaný sedmý paragraf umožňuje Kremlu mobilizovat až milion lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám