Hlavní obsah

Putin vyhlásil částečnou mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin podpořil ve středu návrh ministerstva obrany na částečnou mobilizaci v Rusku. Oznámil to na telegramovém kanálu MEŠ, napsala agentura TASS. Návrh už podepsal, mobilizace má podle něj začít okamžitě.

Foto: Sergei Bobylev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Putinův projev k národu o situaci v Donbasu a na Ukrajině, o stavu zvláštní vojenské operace a o postavení dobrovolníků se začal vysílat ve středu v devět ráno moskevského času, uvedla agentura Interfax.

Státní duma a Rada federace budou oficiálně informovány o zahájení mobilizace ve středu 21. září a týž den začne mobilizace.

Podle prezidenta se bude mobilizace týkat pouze záložníků, především „těch, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určité vojenské specializace a relevantní zkušenosti“. Před odesláním k jednotkám projdou povinným doplňkovým školením s přihlédnutím ke zkušenostem ze „speciální vojenské operace“, jak Kreml označuje válku na Ukrajině.

Současně se také upraví status dobrovolníků.

Putinovo zdůvodnění mobilizace

Prezident řekl, že „kvůli ochraně vlasti, její suverenity a územní celistvosti podpořil návrh ministerstva obrany na provedení částečné mobilizace v zemi“.

„Otevřeně říkají, že v roce 1991 rozdělili Sovětský svaz a teď je na řadě Rusko,“ prohlásil Putin o západních zemích a jejich politicích.

Ruský prezident sdělil, že Západ vydíral Rusko, ale Rusko má mnoho zbraní, aby odpovědělo. „Použijeme všechny zdroje, které máme, abychom bránili náš lid. Věřím ve vaši podporu.“

Putin také řekl, že lidé žijící v částech Ukrajiny ovládaných ruskými jednotkami nechtějí být škrceni neonacisty. K referendům v okupovaných oblastech, kde se mají lidé vyjádřit k připojení k Rusku, Putin řekl: „Podporujeme tyto lidi (obyvatele okupovaných oblastí).“

Putin podotkl, že ruská armáda působí na linii dotyku, jejíž délka přesahuje 1000 km, a staví se proti celé vojenské mašinérii kolektivního Západu.

Mobilizace po porážce

Putin podpořil částečnou mobilizaci poté, co ruská vojska utrpěla těžkou porážku v Charkovské oblasti, kterou musela skoro celou vyklidit a stáhnout se za řeku Oskil.

Ukrajinská armáda osvobodila celou Charkovskou oblast

Válka na Ukrajině

Putin byl dlouho pod tlakem radikálních kruhů a vojenských expertů, aby mobilizoval. Vyhlášení mobilizace se očekávalo už na Den vítězství nad fašismem, který v Rusku připadá na 9. května, protože na začátku invaze se ruským jednotkám nepodařilo dobýt Kyjev a Černihiv a byly od něj vytlačeny. Ruský prezident to však neudělal. Postup na jihu Ukrajiny byl úspěšný.

Ohlásí Putin v pátek mobilizaci? Ne, prohlásil Peskov

Evropa

Putin spoléhal na agitaci a nábor dobrovolníků, ruské jednotky na frontě ale trpěly nízkým stavem. V Charkovské oblasti měly být přečísleny podle ruských zdrojů osminásobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám