Hlavní obsah

Ruské miny zabíjejí i jejich vlastní vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky na obranu před ukrajinskou protiofenzivou kladou miny s mimořádnou hustotou, aniž by o tom pořizovaly podrobnější záznamy. Smrtící zařízení pak často zabíjejí i jejich vlastní vojáky.

Foto: Profimedia.cz

Takové cedule jsou na Ukrajinci znovudobytých územích časté. Ilustrační snímek z Charkovské oblasti

Článek

Protipěchotní a protitankové miny představují hlavní problém pro ukrajinská vojska, která se na jižním křídle fronty snaží znovudobýt Ruskem zabraná území. Koridory, v nichž se očekává ukrajinský protiútok, Rusové zaminovali s nevídanou hustotou.

O tom, že hustá minová pole výrazně zpomalují ukrajinský postup, není podle Marka Voygera, vojenského odborníka a profesora na Americké univerzitě v Kyjevě, citovaného časopisem Newsweek, pochyb. Expert však připomíná, že Rusové si tím kopou jámu, do které – obrazně řečeno – padají i oni sami.

Ukrajina je nejvíce zaminovanou zemí na světě, čištění může trvat téměř tisíc let

Válka na Ukrajině

Ruské ztráty začínají již při samotné tvorbě minových polí a okupační armáda si podle Voygera uzavírá cestu k tomu, aby v případě ukrajinského vyčerpání mohla přejít do protiútoku. „Nebyli by toho kvůli minám schopni, na jižním úseku fronty určitě ne,“ říká expert.

„Lidský život pro ně nic neznamená“

S tím souhlasí i Erich Kramer, šéf spolku Ukraine Defense Support Group, který tvoří američtí veteráni pomáhající s výcvikem ukrajinských jednotek.

„Rusové rozsévají miny velmi hustě, víceméně náhodně, a hlavně o tom nepořizují žádné mapy,“ řekl Newsweeku Kramer. Podle něj jde ve srovnání se západními armádami o zcela odlišnou praxi. „My jsme v minových polích vždy nechávali koridory, kterými se případně dalo dostat zpět, a hlavně jsme o tom měli přesnou dokumentaci. Oni ne,“ dodal.

Kramer vychází i z fotografií z bojiště pořízených ukrajinskými vojáky. „Viděl jsem snímky, z nichž bylo zřejmé, že Rusové náhodně rozházeli deset až patnáct min na vzdálenost deseti metrů. Prakticky jednu vedle druhé,“ říká.

Oba odborníci se shodují na tom, že ruská zaminovávací taktika souvisí se lhostejností ke ztrátám na životech – včetně těch vlastních. „Je to stejné v případě min jako u obranné palby. Když Rusové ustupují, klidně střílí proti Ukrajincům zezadu, a to i do vlastních pozic, je jim to úplně jedno. Lidský život pro ně nic neznamená,“ uzavírá Kramer.

Pět min na metr čtvereční. Ukrajině zoufale chybějí ženisté

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám