Hlavní obsah

Pět min na metr čtvereční. Ukrajině zoufale chybějí ženisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina je zřejmě nejzaminovanější zemí na světě, nemá však dost ženistů, kteří by dokázali vyčistit od min alespoň oblasti u fronty. Přiznal to listu The Guardian ministr obrany Oleksij Reznikov. Obrací se proto s žádostí o pomoc na spojence, aby pomáhali cvičit ženisty a pyrotechniky.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Hledání min a nevybuchlé munice u Blahodatného v Mykolajivu

Článek

„Dnes je Ukrajina nejzaminovanější zemí na světě. Stovky kilometrů minových polí, miliony výbušných zařízení, v některých částech fronty je až pět min na čtvereční metr,“ řekl Reznikov listu The Guardian.

Rozsáhlé zaminování potvrdil programový manažer neziskové organizace Halo, která se zabývá odminováním. Manažer pro Ukrajinu Pete Smith, který měl dříve pod sebou všechny britské prostředky pro likvidaci min, řekl, že úroveň zaminování na Ukrajině je v moderní historii nebývalá: „Jsme svědky nevětšího zaminování pozemními minami a zaneřádění nevybuchlou municí v Evropě od druhé světové války. Jsou tu jasné důkazy rozsáhlých lineárních minových polí.“

Uvedl, že v Mykolajivské oblasti byl zaznamenán případ, kdy na 1,5 km dlouhém úseku byla na každém metru jedna protitanková mina TM-62.

Ukrajina je nejvíce zaminovanou zemí na světě, čištění může trvat téměř tisíc let

Válka na Ukrajině

„Ruská minová pole představují vážné překážky pro naše vojáky, ale ne nepřekonatelné. Máme zkušené ženisty a moderní vybavení, ale je naprosto nedostatečné pro frontu, která se táhne několik set kilometrů na jihu a východě Ukrajiny,“ dodal ministr s narážkou na frontu dlouhou tisíc kilometrů.

Ukrajina má pět praporů ženistů rozdělených do 200 brigád. Na začátku bylo v každé skupině 30 ženistů. Podle vyjádření vojáků z fronty je ale jejich skutečný počet mnohem nižší. Jedna skupina nasazená v nedávno osvobozeném Staromajorském má ve skutečnosti pouze 13 mužů, z nichž jen pět bylo aktivních, ostatní byli zranění. Dva příslušníci přišli při explozích min za posledních 14 dní o končetiny.

Miny způsobují mnoho zranění, přiznal náčelník nemocnice Dnipru Serhyj Ryženkov. Uvedl, že denně přijímají 50 až 100 zraněných a miny jsou druhým nejčastějším důvodem zranění po dělostřelecké palbě.

„Ať pomohou ti, co neposílají zbraně“

Podle Reznikova je sice minová pole možné projít, ale je naprosto klíčové, aby spojenci rozšířili pomoc při výcviku sapérů, kterou poskytuje Británie. Uvedl, že této žádosti by mohly vyhovět země, které nechtějí Kyjevu poskytovat zbraně, jako je Japonsko.

Na setkání skupiny 54 zemí podporujících Ukrajinu Litva, Finsko, Island, Norsko, Švédsko a Dánsko slíbily, že pomohou vycvičit a vybavit jednotky ženistů. Reznikov to oceňuje, ale podle něj to stále nestačí: „V této fázi naší kampaně za osvobození okupovaných území naprosto nutně potřebujeme více zařízení pro likvidace min od tažených sítí po torpéda Bangalore.“

Problém se však netýká jen doby války. Pete Smith z neziskovky Halo uvedl, že i když by bylo 10 000 ženistů zaměřených na odminování, tak by odstranění min a nevybuchlé munice zabralo celou dekádu.

Halo má na Ukrajině 900 lidí odstraňujících miny, většinou místních, a plánuje do konce roku zvýšit jejich počet na 1200. Vzhledem k počtu min a nevybuchlé munice to však stále nestačí.

Kde jsou ukrajinská vítězství? Rusové dostali čas položit miny, které zastaví i západní techniku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám