Hlavní obsah

Ukrajina je nejvíce zaminovanou zemí na světě, čištění může trvat téměř tisíc let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina je dnes nejvíce zaminovanou zemí na světě. Experti odhadují, že úplné vyčištění jejího území od nastražených výbušnin a dalších nevybuchlé munice by vyžadovalo práci 500 odminovacích týmů nepřetržitě po dobu 757 let.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský armádní pyrotechnik odpaluje minu u pole v Doněcké oblasti.

Článek

Podle listu The Washington Post je na Ukrajině po roce a půl válečného konfliktu kontaminováno smrtícími náložemi všech kategorií území zhruba o velikosti amerického státu Florida. Eliminace této pohromy si zřejmě vyžádá miliardy dolarů.

„Samotné množství munice na Ukrajině je za posledních 30 let bezprecedentní. Nikde jinde se nic takového neobjevilo,“ řekl listu Greg Crowther, šéf britské charitativní organizace Mines Advisory Group, která se na mezinárodní úrovni zabývá odstraňováním min a nevybuchlé munice.

V kočárku i na hřbitově

Šéf záchranné služby DSNS v Chersonské oblasti Oleksandr Dvoreckij k tomu v rozhovoru pro mediální platformu Vgoru řekl, že ruské invazní jednotky zřizují minové léčky všude a cílí jimi také na civilisty včetně dětí.

„Ta nejzvrácenější věc, s níž jsme se dosud setkali, byl zaminovaný dětský kočárek. Zvednete polštář a všechno exploduje,“ řekl Dvoreckij.

Ukrajinští vojáci podle něj narážejí narážejí na miny i v obytných domech, psích boudách, pod mrtvými těly, na sloupech elektrického vedení, a dokonce i na hřbitovech.

Obzvlášť šokující je, že léčky míří i na ty nejmenší – miny se objevily i v dětských jeslích, dodal Dvoreckij.

Pro ruské vojáky, kteří za sebou nechávají takové pasti, má jen slova opovržení. „Člověk, který nechá granát v termolahvi pro děti, nemá v sobě nic lidského,“ zdůraznil Dvoreckij.

Obzvláště zákeřné jsou nálože pod mrtvolami civilistů. Ruští vojáci je zabijí a pak pod jejich těla umístí výbušninu. Když pak někdo přijde, aby tělo manžely nebo manželky odklidil, zabije jej to také, vysvětluje Dvoreckij.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ukrajinští minový experti skenují nevybuchlou munici a nášlapné miny v Chersonském regionu

S takovými nástrahami se podle něj lidé setkávají nejen v Chersonské oblasti, ale i v dalších ukrajinských regionech.

Ruští vojáci za sebou zanechávají nejen průmyslově vyráběné protipěchotní miny MON-90, které obsahují více než šest kilogramu výbušniny, ale i improvizované léčky, například v podobě odjištěných ručních granátů.

V Charkovské oblasti organizují záchranáři dětské kurzy, v nichž nejmenším vysvětlují, kde všude by si měli dávat pozor, aby nenarazili na výbušninu.

Inspektoři našli v areálu Záporožské jaderné elektrárny miny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám