Hlavní obsah

Takhle nepracujeme, zlikvidovaly ji ruské tajné služby, zní k atentátu na Duginovou z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za atentátem na propagandistku Darju Duginovou stojí přímo ruské tajné služby, myslí si tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov. Ruští vyšetřovatelé označili jako vražedkyni jakousi Natalji Vovkovou, údajnou Ukrajinku z pluku Azov. Ta měla spolu se svou 12letou dcerou nastražit v autě na Duginovou bombu a odpálit ji. Poté prý utekla do Estonska. Tamní šéf diplomacie takový příběh považuje za provokaci.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé na místě atentátu na propagandistku Duginovou.

Článek

„Takhle nepracujeme. Máme důležitější úkoly, které naši kluci plní. S bombovým útokem na tuto paní nemáme nic společného, je to práce ruských tajných služeb,“ cituje Danilova server Ukrajinska pravda.

„Naše tajné služby s tím nemají nic společného,“ zdůraznil tajemník Rady národní bezpečnosti.

Nedomyšlený padělek, tvrdí Azov o dokumentu, který má usvědčit Ukrajinku ze smrti Duginové

Evropa

Podobný názor vyjádřil v estonské televizi ETV také ředitel Mezinárodního centra pro obranu a bezpečnost (ICDS) Idrek Kannik. Podle něj se jednalo o další z operací pod falešnou vlajkou.

„Je možné, že šlo o vlastní operaci FSB, protože se tito lidé (Duginová a její otec, pozn. red.) stali hrozbou. Zároveň je pohodlné svalovat vinu na Ukrajince. Teď vidíme, že do toho zvládnou zatáhnout i Estonsko,“ řekl.

Estonsko verzi FSB označilo za provokaci

Auto s Darjou Duginovou vybuchlo v sobotu večer. Je možné, že měl být původním cílem útoku její otec Alexander Dugin –⁠ fašistický spisovatel, kterého americký profesor Timothy Snyder považuje za jednoho z klíčových ideologů Kremlu. Měli cestovat spolu, na poslední chvíli se ale údajně rozhodl jet jiným vozem. Podle ruských vyšetřovatelů byla v autě Duginové nainstalována bomba, kterou pachatel detonoval na dálku.

Okolnosti atentátu jsou však zahaleny nejasnostmi. K útoku se přihlásili partyzáni z Národní republikánské armády, o jejichž existenci dosud nikdo neslyšel. Rusko ze smrti Duginové obvinilo Ukrajince a za vykonavatelku označili údajnou ukrajinskou vojákyni Vovkovou.

Jako důkaz předložili její údajný služební průkaz z pluku Azov, kde je však vyfocena v uniformě Národní gardy. Vzhledem k nepřesnostem v dokumentu je navíc pravděpodobné, že se jedná o padělek. Podle FSB utekla Vovková pak do Estonska.

„Považujeme to za jeden z případů provokace ve velmi dlouhé řadě provokací ze strany Ruské federace a v tuto chvíli k tomu nemáme co říci,“ uvedl ministr Reinsalu, podle kterého jde o snahu Kremlu vyvinout tlak na Tallin kvůli podpoře Ukrajiny.

Ve vyjádření nekomentoval, zda žena – údajná vražedkyně – skutečně do Estonska vstoupila.

Putin označil explozi, při které zahynula Duginová, za hanebný zločin

Zahraniční

„Pokud Estonsko odmítne vydat pachatelku Natalji Vovkovou do Ruska - a není pochyb o tom, že to udělá -, budeme mít všechny důvody pro tvrdá opatření proti Estonsku jako státu poskytujícímu útočiště teroristovi,“ pohrozil v pondělí na svém telegramovém kanálu ruský senátor Vladimir Džabarov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Moskvě vybuchlo auto s dcerou kremelského ideologa DuginaVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám