Hlavní obsah

Nedomyšlený padělek, tvrdí Azov o dokumentu, který má usvědčit Ukrajinku ze smrti Duginové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Azovští bojovníci odmítají prohlášení ruské tajné služby FSB o zapojení pluku do vraždy Darji Duginové. Ukrajinská občanka Natalja Vovková, kterou Rusko z činu viní, členkou pluku není. Důkazy, které FSB poskytla ani ne dva dny po události, navíc vypadají nevěrohodně.

Foto: Twitter

Rusko zveřejnilo průkaz Ukrajinky Natalji Vovkové, kterou viní z vraždy Duginové.

Článek

Média napojená na Kreml zveřejnila v pondělí otisk údajného služebního průkazu Vovkové. Neuvádějí ale, jak se vyšetřovatelé k jejímu osobnímu dokladu dostali. Tvrdí, že Ukrajinka je údajně členkou démonizovaného pluku Azov.

Podle pluku to není pravda. Na tiskové konferenci jeden z vojáků Azovu upozorňuje, že na dokumentech, které se v prokremelských médiích objevily, je žena v uniformě Národní gardy a ve služebním průkazu stojí, že je vojákem jednotky 3057.

„Dokumenty, které protistrana ukazuje, jsou dokumenty osoby, která není vojákem pluku Azov. Všechny naše dokumenty jsou pořízeny s našimi karikaturami,“ uvedl voják, který dále vystupuje pod přezdívkou Wikipedia.

Předložený průkaz Vovkové navíc přestal být platný kvůli změně rodinného stavu – vdala se.

„Průkazy této ženy se povalovaly někde v archivu na území vojenské jednotky 3057 v Mariupolu. To znamená, že nepřítel tyto doklady našel a nyní je vydává za důkaz. Jde o narychlo sestavený a nedomyšlený padělek,“ vysvětluje voják.

Na brífinku také zaznělo, že v azovském pluku nebojuje žádná žena.

Darja Duginová, která zahynula při sobotním výbuchu automobilu nedaleko Moskvy, byla dcerou ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Bezpečnostní služby v neděli uvedly, že pod vozem explodovalo výbušné zařízení a zločin byl pravděpodobně naplánován a objednán.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že Ukrajina odmítá jakékoli zapojení do smrti Duginové. Podle něj svědčí spíše o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

Dugin v prvním vyjádření po smrti dcery řekl, že požaduje, aby Rusko vymazalo Ukrajinu z mapy: „Naše srdce neprahnou jen po pomstě či odplatě. To je malicherné, není to ruský způsob. Potřebujeme jen naše vítězství.“

Reklama

Výběr článků

Načítám