Hlavní obsah

Orbán: Putin musí vyhrát válku, aby mohl opět kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimír Putin si nemůže dovolit prohrát válku na Ukrajině, protože do prezidentských voleb příští rok v Rusku nemůže jít jako poražený. Podle amerického konzervativního novináře Roda Drehera to řekl maďarský premiér Viktor Orbán na setkání s novináři v Budapešti.

Foto: MTI

Jednání zahraničních novinářů s Orbánem

Článek

Podle Orbána by měl Západ tyto Putinovy pohnutky pochopit. Předseda maďarské vlády na setkání podle Drehera řekl, že Rusko nedopustí přítomnost NATO na Ukrajině, ale už uplynul čas, kdy Putin mohl Ukrajinu dobýt a dosadit v zemi proruskou vládu. „Pokud by Rusko dosáhlo rychlého vítězství, bylo to možné, ale nyní je to beznadějné,“ uvedl Orbán.

Předseda maďarské vlády upozornil, že Rusko je obrovská země, může zmobilizovat obrovskou armádu a Ukrajina takovou možnost nemá. „Pokud bude jarní ruská ofenziva úspěšná, členské státy NATO budou muset zvážit vyslání vojáků na Ukrajinu. Dnes to zní šíleně, ale pokud se podíváte na trend, jak jsme se dostali až sem, tak se to nedá vyloučit. Západ je ve válce s Ruskem. Taková je realita a každým dnem se do toho víc zamotáváme,“ dodal Orbán.

Cílem Ruska je podle Orbána přeměnit Ukrajinu v „neřiditelnou trosku“, aby Západ nemohl hovořit o Ukrajině jako o „cenné odměně“. A Rusům se podle Orbána už podařilo přeměnit Ukrajinu v „zemi nikoho“, čili je na tom stejně jako Afghánistán.

Konzervativci z celého světa se opět sjedou k Orbánovi

Zahraniční

Maďarský premiér nevyloučil ani použití taktických jaderných zbraní ze strany Ruska v případě, že by ukrajinská armáda překročila ruské hranice. Z historického hlediska jsou Rusové podle Orbána na začátku války tradičně slabší, ale pak je těžké zastavit je. „Ukrajina získala dílčí úspěchy, ale z dlouhodobého hlediska ani s pomocí Západu nemůže nad Ruskem zvítězit,“ dodal Orbán.

Orbán opětovně zdůraznil, že je potřeba okamžité příměří, aby mohla začít mírová jednání, která však mohou trvat měsíce až roky. Předseda maďarské vlády si postěžoval, že v Evropské unii je jediný, kdo je proti válce. „Zastupuji zájmy Maďarska a Maďarů,“ zdůraznil Orbán.

Maďarsko bude vetovat všechny sankce na jadernou energetiku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám