Hlavní obsah

Maďarsko bude vetovat všechny sankce na jadernou energetiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko bude podle premiéra Viktora Orbána vetovat jakékoli sankce Evropské unie proti Rusku, které se budou týkat jaderné energetiky. „Nedovolíme, aby se realizoval plán na zahrnutí jaderné energie do sankcí,“ řekl v pátek předseda maďarské vlády v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Dostavbu dvou bloků jediné maďarské jaderné elektrárny Paks s pomocí Ruska označil za klíčovou. Dostavba dvou bloku jaderné elektrárny Paks by měla být ukončena v letech 2026 až 2027.

Podle maďarského premiéra sankce Ukrajině nepomáhají a Rusy neporazí. „Způsobují velké škody Evropě i Maďarsku,“ dodal Orbán.

„Pokud posíláš zbraně, jsi součástí války“

Předseda maďarské vlády se vyslovil pro okamžité příměří na Ukrajině a zahájení mírových jednání. O dodávkách německých tanků Leopard 2 na Ukrajinu Orbán poznamenal, že Německo chtělo původně dodávat na Ukrajinu jen přilby a říkalo, že nebude dodávat smrtící zbraně.

„Už jsme u tanků a začíná se mluvit o letadlech. Pokud posíláš zbraně, jsi součástí války,“ upozornil Orbán. „Pro nás je bezpečnost Maďarska na prvním místě. Maďarsko není ve válce s nikým,“ zdůraznil.

Abramovič jako prostředník neuspěl, USA už chystají sankce

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám