Hlavní obsah

Měli byste projevit víc vděčnosti, nejsme Amazon. Britský ministr zpražil Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ministr obrany Ben Wallace vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby místo kritiky Severoatlantické aliance projevil větší vděčnost za západní vojenskou pomoc. Zelenskyj NATO kritizoval kvůli tomu, že Ukrajině nenabídne na litevském summitu časový plán vstupu do aliance. Informuje o tom například list The Times.

Foto: Anna Gordon, Reuters

Britský ministr obrany Ben Wallace na tiskové konferenci v Londýně

Článek

„Ať se nám to líbí, nebo ne, lidé chtějí vidět vděčnost,“ řekl Wallace. „A ano, vaše válka je ušlechtilá a my ji vnímáme tak, že vedete válku nejen za sebe, ale i za naše svobody,“ pokračoval.

„Ale někdy musíte přesvědčit zákonodárce v Americe, musíte přesvědčit pochybující politiky v jiných zemích, že to za to stojí, že to má smysl a že za to něco dostanou,“ řekl na adresu Zelenského Wallace, který dodal, že ať se to Ukrajině líbí, nebo ne, taková je prostě realita.

Wallace dále uvedl, že Velká Británie má ohledně ukrajinských požadavků na dodávky zbraní velkou trpělivost. Zdůraznil však, že Kyjev musí přesvědčit USA, že vojenskou podporu oceňuje, a to především po úterním „výbuchu“ Zelenského. Ukrajinská hlava státu totiž zkritizovala NATO za to, že Ukrajině nenabídlo časový plán vstupu do aliance.

Zelenskyj k summitu NATO: Výsledky jsou dobré, ale ne ideální

Evropa

„Někdy uslyšíte reptání, ne ze strany (americké) administrativy nebo systému, ale od amerických zákonodárců. Dali jsme vám 83 miliard dolarů na cokoli a víte, my nejsme Amazon,“ zdůraznil Wallace. „To je přece pravda. Řekl jsem to už loni v červnu. Nejsme Amazon,“ zopakoval.

Jak ale poznamenal deník NY Times, Zelenskyj vděčnost Spojeným státům, Kongresu a americké veřejnosti na summitu vyjádřil. „Jste skutečnými lídry v podpoře Ukrajiny. Opravdu si toho vážíme,“ řekl ukrajinský prezident.

Kuleba: Spojenci NATO se dohodli na zrychleném vstupu Ukrajiny do Aliance

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám