Hlavní obsah

Zelenskyj k summitu NATO: Výsledky jsou dobré, ale ne ideální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nově oznámená vojenská podpora Ukrajiny je velmi pozitivní, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Výsledky summitu NATO jsou podle něj dobré, ale ne ideální.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci na summitu NATO ve Vilniusu

Článek

Zelenskyj to řekl ve Vilniusu po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem na jejich společné tiskové konferenci.

„Bavili jsme se o našich očekáváních od summitu NATO. Důležitý je výsledek, že Ukrajina na této cestě nemusí absolvovat Akční plán členství. Děkuji za tyto důležité kroky. Vím, kolik kvůli tomu bylo dílčích dohod a jednání. Výsledky summitu jsou dobré, ale kdybychom dostali pozvání (do NATO), byly by ideální,“ sdělil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident také zdůraznil, že jeho země dostala záruky bezpečnosti nikoliv výměnou za členství v Severoatlantické alianci.

Kyjev také podle něj obdržel velmi dobré zprávy ohledně nových balíčků vojenské pomoci.

Podle Stoltenberga si jsou Ukrajina a NATO „blíž než kdy dřív“. Šéf NATO uvítal rozhodnutí skupiny velkých ekonomik G7 nabídnout Ukrajině dlouhodobou bezpečnostní spolupráci.

Zelenskyj míří na summit NATO. Máme signály, že se o některých formulacích diskutuje bez Ukrajiny, napsal

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám