Hlavní obsah

Kuleba: Spojenci NATO se dohodli na zrychleném vstupu Ukrajiny do Aliance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance (NATO) se rozhodla upustit od požadavku, aby Ukrajina při své cestě do Aliance splnila takzvaný Akční plán členství (MAP). V pondělí to na Twitteru uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. MAP určuje cíle, které je třeba před vstupem do NATO splnit.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Po intenzivních rozhovorech dosáhli spojenci v NATO konsenzu ohledně vyřazení MAP z cesty Ukrajiny ke členství,“ napsal Kuleba na Twitteru. „Vítám toto dlouho očekávané rozhodnutí, které zkracuje naši cestu do NATO. Je to nejlepší okamžik, kdy nabídnout Ukrajině jasnou pozvánku ke členství,“ pobídl členy Aliance jen den před tím, než v litevském Vilniusu začne summit NATO.

Už v neděli uvedl Kyiv Independent s odkazem na dřívější Kulebova slova, že cesta Ukrajiny do NATO bude po summitu Severoatlantické aliance „kratší“.

Vynětí akčního plánu ale nepotvrdil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Konzultace a schůzky stále pokračují. Jsem si jistý, že všichni spojenci se shodnou na jasném vzkazu. Konečné rozhodnutí ohledně Ukrajiny zatím nepadlo, jsem ale přesvědčen, že vyšleme silný vzkaz,“ uvedl Stoltenberg, na kterého odkazuje litevský list Verslo žinios.

Akční plán členství (MAP) je soubor kritérií z několika různých oblastí, který země musí před vstupem do Aliance splnit. Zároveň se však jedná i o program NATO, který poskytuje pomoc, poradenství a podporu přizpůsobenou konkrétním potřebám jednotlivých zemí.

Erdogan vyťal Putinovi dva políčky, řekl analytik

Zbytečná válka

MAP podle ukrajinského deníku nemělo ani Finsko, které požádalo o vstup do NATO v květnu 2022, tedy jen pár měsíců po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Jeho schválení pak trvalo necelý rok, díky čemuž se stalo vůbec nejrychleji přijatou zemí v rámci Aliance. Oficiální vstup země tisíců jezer do Aliance přišel 4. dubna 2023.

Rusku se to nelíbí

V předvečer litevského summitu se ke členství Ukrajiny vyjádřil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, na kterého odkazuje agentura Reuters. „Znáte naprosto jasný a konzistentní postoj Ruské federace, že členství Ukrajiny v NATO bude mít velmi, velmi negativní důsledky pro polorozpadlou bezpečnost Evropy,“ řekl Peskov novinářům. „Bude to absolutní nebezpečí pro naši zemi, které od nás bude vyžadovat dostatečně jasnou a rozhodnou reakci,“ dodal.

Členství až po válce

Generální tajemník Stoltenberg dal jasně najevo, že se Kyjev nemůže stát členem, dokud bude probíhat válka. Navíc dodal, že během summitu ve Vilniusu nemají Ukrajinci čekat žádnou formální pozvánku do Aliance.

Stejný názor sdílí i český prezident Petr Pavel, který minulý týden během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského řekl, že se Ukrajina členem NATO stane, ale až skončí válka.

„Je v zájmu ČR, aby Ukrajina, jakmile válka skončí, zahájila jednání o přistoupení do NATO. Je to dobré pro naši bezpečnost, regionální stabilitu a ekonomickou prosperitu. Budeme také usilovat o to, aby jednání o vstupu Ukrajiny do EU začala do konce tohoto roku,“ řekl Pavel na tiskové konferenci. Svoje slova posléze potvrdil i na Twitteru.

Ukrajina do NATO? Moskva by musela rozhodně zareagovat, řekl Peskov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám