Hlavní obsah

Macron: V příštích týdnech se ukončení války nedočkáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poissy

Francouzský prezident Emmanuel Macron nevěří, že by se v příštích dnech či týdnech podařilo naleznout s Ruskem diplomatickou shodu, která by vedla k ukončení války na Ukrajině. V dohledné době bude ruská agrese pokračovat a na vině je pouze ruský prezident Vladimir Putin, řekl Macron v pondělí na svém prvním mítinku před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron na svém prvním předvolebním mítinku.

Článek

„Budeme pokračovat v rozhovorech s Moskvou i přesto, že mluvit s prezidentem Putinem je obtížné,“ odpověděl Macron na dotaz jednoho z návštěvníků mítinku v Poissy.

Francouzský prezident prozradil, že ruskému vůdci sdělil, že jakémukoli skutečnému dialogu musí předcházet klid zbraní. Putin toto odmítl, což jejich vzájemné rozhovory prý „ztěžuje“.

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Evropa

„Nemyslím si, že v nadcházejících dnech a týdnech dojde k reálně vyjednanému řešení,“ pokračoval Macron a dodal, že Francie a Západ by neměly zasahovat do bilaterálních jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ukrajince označil Macron za „bratry“ a zopakoval, že je nutné respektovat lidi ze všech zemí a zajistit, aby „žádný národ, žádný lid nebyl ponižován“.

Třetí kolo jednání mezi Ukrajinou a Ruskem skončilo

Válka na Ukrajině

I Rusko je podle Macrona třeba respektovat, protože pokud nebudou brány ruské požadavky, nepodaří se mír na evropském kontinentu dojednat. Přesto francouzský prezident uvedl, že si myslí, že Putin dělá „historickou chybu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám