Hlavní obsah

„V sázce je jaderná bezpečnost celého lidstva.“ Rusové omezili přístup personálu do záporožské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusové omezili přístup personálu do Záporožské jaderné elektrárny. Smí do ní jen operativní personál zajišťující provoz bloků, uvedla na Facebooku ukrajinská firma Enerhoatom. Dodala, že se objevují informace o odpojení elektrárny od ukrajinské sítě.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě

Článek

„Ruští útočníci v pátek oznámili vedení elektrárny požadavek na omezení přístupu personálu do elektrárny. Smí do ní pouze operativní personál zajišťující provoz bloků,“ uvedl Enerhoatom.

V příspěvku dále dodává, že „existují informace“, že ruské okupační síly plánují v blízké budoucnosti zcela odpojit bloky od ukrajinské sítě. „V současné době ruská armáda hledá dodavatele paliva pro dieselové generátory, které je nutné zapnout pro odstavení bloků,“ pokračuje státní společnost.

Rusové něco chystají v záporožské elektrárně, lidé z Rosatomu narychlo odjeli, varuje Kyjev

Evropa

„Znovu vyzýváme mezinárodní společenství, aby co nejdříve přijalo všechna nezbytná opatření k ukončení okupace Záporožské jaderné elektrárny. V sázce je jaderná i radiační bezpečnost celého lidstva,“ zdůraznil Enerhoatom.

Od Záporožské jaderné elektrárny se v posledních dnech znovu ozývala palba. Kyjev a Moskva se navzájem obviňují z toho, že se chystá provokace té či oné strany, která by mohla vyvolat jadernou havárii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským přislíbil, že o situaci kolem elektrárny bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám