Hlavní obsah

Írán bude Rusku dál dodávat rakety, ale s nižším doletem. Bojí se sankcí, uvedli Izraelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán chce omezit dolet svých raket a dronů dodávaných do Ruska na 300 km. Uvedl to v úterý server Axios s odvoláním na vyjádření čtyř izraelských činitelů obeznámených s informacemi tajných služeb.

Foto: Ukrainian military's Strategic C, ČTK/AP

Trosky íránského dronu Šahíd-139 přeznačeného na ruský Geraň-2.

Článek

Dodávky íránských střel s doletem větším než 300 km a schopných nést nálože těžší než půl tuny jsou porušením rezoluce Rady bezpečnosti 2231 z roku 2015. Ta je součástí tzv. jaderné dohody s Íránem, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za uvolnění sankcí. Podle ní nesmí do října 2023 takovéto zbraně vyvážet a další země si je nesmějí pořizovat nebo umožnit jejich přepravu.

To by automaticky mohlo vést ke spuštění sankcí jak proti Íránu, tak proti Rusku. Rada bezpečnosti bude 19. prosince projednávat dodržování rezoluce 2231.

Čtyři izraelští představitelé uvedli, že mezinárodní tlak neodradil Írán od dalších dodávek raket a dronů. Írán však míní omezit dolet těchto zbraní pod 300 km, aby odpovídaly limitům.

Dodány by měly být rakety Fateh-110 s doletem 300 km. Írán navíc ustoupil od plánu dodat Rusům rakety Zolfaghar s doletem 700 km.

Úplné obranné partnerství

Mluvčí Národní bezpečnostní rady John Kirby však řekl v pátek novinářům, že se USA dále obávají možnosti, že by Írán mohl dodat Rusku balistické rakety. „Transformovaly své vztahy do úplného obranného partnerství,“ uvedl.

Írán původně popíral, že by do Ruska dodával drony, ale pak řekl, že to udělal, ovšem ještě před vypuknutím války. Rusko tvrdí, že z Íránu žádné drony nedostalo a že jde o drony ruské, což má dokázat tím, že je na nich azbukou napsáno M214 Geraň-2, i když tvar jasně ukazuje, že jde o Šahídy-136.

Teherán 3. prosince navštívil náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin s vojenskou delegací. Sešel se s íránským náčelníkem štábu Mohhamadem Hosseinem Bagherim a účastnil se i čtvrtého zasedání Spojené komise pro vojenskou spolupráci, která vznikla loni s cílem posílit obrannou spolupráci mezi Ruskem a Íránem.

Izrael se prohlubování spolupráce obou zemí obává, zejména má strach, že by Rusko mohlo dodat Íránu motory pro jeho rakety dlouhého doletu a dalo mu větší volnost, takže by íránské revoluční gardy mohly napadat i izraelské nebo americké síly.

Kirby dodal, že se USA obávají i možných dodávek ruských vrtulníků, systému protivzdušné obrany a letadel Suchoj Su-35 Íránu. Uvedl, že íránští piloti se od loňského jara cvičí i v Rusku v ovládaní těchto stíhaček.

Výbuchy v Kyjevě. Na město zaútočily drony

Válka na Ukrajině

EU rozšířila sankce proti Teheránu za represe vůči demonstrantům a podporu Ruska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám