Hlavní obsah

Na procházce s kočárky vymyslely úspěšný projekt. Matkám pomáhá finančně i psychicky

Pro mnoho maminek je mentálně náročné vyskočit z pracovního procesu a rozjeté kariéry kvůli miminku. Během let rodičovské pak ztrácejí část svého pracovního sebevědomí a chtěly by se alespoň částečně udržovat ve svém oboru informované a v kondici. Hosty podcastu Po mateřských stopách jsou Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová, zakladatelky platformy Mumdoo. Ta propojuje matky, které chtějí zužitkovat svou odbornost i během rodičovské dovolené, s krátkodobými projekty malých a středních firem.

Foto: Novinky

Hosty podcastu Po mateřských stopách jsou Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co maminkám přináší práce na rodičovské (9:06)
  • Jak ušetřit za terapeuta a ještě si přivydělat (15:42)
  • O velkém sítu a plné databázi expertek (31:58)
  • O nezaměstnanosti matek po rodičovské (43:32)

Lucie a Kristýna, dvě bývalé kolegyně z marketingového oddělení korporátu, nyní maminky na rodičovské. Jedna má dvojčata, druhá čerstvé miminko a starší batole. Mumdoo vymyslely před dvěma lety na společné procházce s kočárky. Svůj projekt stále vylepšují a posouvají dál. Nedělají to však na úkor času s dětmi.

„Rostlo to postupně, první rok a půl fungování firmy jsme na ní pracovaly jen po večerech, během odpoledních spánků dětí a o víkendech. Poté jsme začaly využívat služby sdílené chůvy na tři dopoledne v týdnu.“

Dnes už mají v databázi přes 280 ověřených maminek expertek, často ze seniorních pozic, které mají větší profesní zkušenost ve svém oboru a mohou tak zadanou práci odvést kvalitně i bez předchozího zaškolení.

Firmy si mohou u Mumdoo zadávat krátkodobé projekty, na ty jim platforma doporučí ze svých řad vhodné kandidátky a následně je společně propojí.

Motivované mámy

„O práci vidíme velký zájem ze strany maminek napříč všemi obory, ale momentálně se zaměřujeme jen na určitou výseč maminek s několikaletou expertizou. Je tam samozřejmě obrovská hromada dalších. Vůbec tím nechceme říct, že ty ostatní maminky by šanci pracovat mít neměly nebo že pracovat nechtějí. Jen jsme my dvě zatím nepřišly na způsob, jak jim to umožnit.“

Maminky u nich procházejí tříkolovým ověřováním během registrace do databáze. Chtějí mít jistotu, že následný výstup bude opravdu kvalitní, že se maminka ve svém oboru vyzná. Už při seznamování firmy s vybranou expertkou se však může stát, že si vzájemně nesednou, v takových případech se bez problému dosadí do projektu jiná žena s obdobnými zkušenostmi, v databázi o ně není nouze.

„S maminkami jsme hodně v kontaktu už kvůli tomu třífázovému ověřování. U té příležitosti nám mimo jiné sdělují, jaké jsou hlavní důvody, proč chtějí pracovat. Primární motivace na straně maminek bývá zůstat v kontaktu, zapojit se, zapojit hlavu. Nejsou to finance, jak jsme si původně myslely.“

Cesta po rodičovské

Po rodičovské se maminky mnohdy nevrací k původním zaměstnavatelům, protože od nich často nemají dobré podmínky pro návrat, především z pohledu flexibility. Tím firmy ztrácejí ohromné peníze a čas na zaškolování úplně zbytečně. Pomoct by tomu mohla druhá odnož projektu s názvem Mumdoo+.

Co všechno mateřství bere a co na oplátku dává. Se kterou ze tří matek budete souhlasit?

Podcasty a pořady

„To je nástroj, softwarové řešení, aby velké firmy byly schopné dát jednodušší projekty maminkám z vlastních řad, svým původním zaměstnankyním. Ony se totiž chtějí zapojit a ocení to. Může to být výhodné pro obě strany.“

Tým plný matek

Na projektu zakladatelkám pomáhá i pár dalších maminek, v týmu jich je už kolem deseti. Přesto je pořád spousta práce, kterou obstarávají zakladatelky, ať už se to týká marketingu, nebo obvolávání firem.

„I kdyby za pár let žádný náš projekt neexistoval, tak to, že jsme přispěly k tomu, že se diskuze posunula, pro mě bude dostatečná odměna. Je opravdu škoda zavřít maminky za dveře domácností a nedat jim možnost pracovat a být samy sebou, pokud chtějí,“ hodnotí Lucie.

„Každá maminka to má jinak. Cokoli, co ji dělá šťastnou, ať už je to sázení kytek, nový projekt, nebo sledování seriálu, je super. Ať to dělá. Naše nosná myšlenka je zkrátka jen to, že chceme, aby byly maminky šťastné,“ vysvětluje v závěru podcastu Kristýna.

Celý rozhovor se zakladatelkami platformy si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám