Hlavní obsah

Vysoce citlivý je každý pátý z nás, možná i vy nebo vaše děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku není o hypersenzitivitě příliš slyšet, přestože se vyskytuje mezi 15 až 20 % populace. Hypersenzitivita není nemoc ani duševní porucha, ale odlišný způsob zpracování podnětů v nervovém systému, který je u takovýchto lidí mnohem intenzivnější než u průměrných jedinců. O vysoké citlivosti, i o tom, jak ji lze na sobě a vlastních dětech rozpoznat je nová epizoda podcastu Po mateřských stopách s terapeutkou Alenou Wehle.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla terapeutka Alena Wehle

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Proč by měl člověk znát úroveň své citlivosti (5:24)
  • Jak na sobě rozpoznám hypersenzitivitu (11:46)
  • Co když se citlivost v člověku silou potlačuje (18:05)
  • Jak poznám, zda mám vysoce citlivé děti (26:48)

Vysoká citlivost je stav, kdy se člověk cítí hlouběji a intenzivněji než ostatní. Lidé s vysokou citlivostí jsou náchylní k vnímání většího množství podnětů, než jsou schopni zpracovat, a často se cítí přeplněni emocemi a podněty z okolního prostředí. Tito lidé mají obvykle hlubší vnímání umění, hudby a literatury, ale mohou mít také problémy s většími sociálními skupinami a s citlivostí na dotek, zvuky, vůně a jiné smyslové podněty.

Zážitková pedagožka a terapeutka Mgr. Alena Wehle se zabývá problematikou hypersenzitivity již několik let. Je také autorkou knihy Citlivka, která více než dvojnásobně překonala původní cíl crowdfundingové kampaně a nyní je v tisku.

S redaktorkami jsme se snažily, aby ta kniha nevyznívala naivně, protože ona naivní není. Není to tak, že já jsem citlivá, potřebuji si vydupat svoje zdroje a potřeby, tak se ke mně koukejte chovat všichni hezky. Je to psáno takovým způsobem, aby člověk pochopil, co se v něm děje. Jsou tam i tipy, jak jako vysoce citlivý člověk zvládat určité situace.

Lidi s vysokou citlivostí můžete poznat podle několika charakteristik. Mohou se rychle unavit v prostředí s vysokou úrovní podnětů, jako jsou velké davové akce nebo hlučné prostředí. Často vyhledávají klidné a tiché prostředí, kde se mohou soustředit a regenerovat. Jsou mnohem citlivější na emoce druhých lidí a dokáží lépe číst a vnímat výrazy tváří. Také mohou být více citliví na kritiku a konflikty a náchylnější k úzkosti a depresi. Celkově jsou lidé s vysokou citlivostí vynikající pozorovatelé, kteří dokážou vnímat detaily, které ostatní přehlížejí, a mohou být velmi kreativní a empatičtí.

Český Tinder pro osamělé mámy, tatínkům zatím vstup zakázán

Podcasty a pořady

Alena se o vysoké citlivosti snaží šířit osvětu. Přednáší, pořádá workshopy, píše blog. Jejím cílem je pomoci lidem s vysokou citlivostí lépe porozumět sobě samým, naučit se zvládat vlastní emoce a využít své schopnosti k dosažení spokojenosti a úspěchu v životě. Stejně tak chce dávat vhled do problematiky ostatním a moct tak lépe hypersenzitivní jedince pochopit. Důležité je to především u dětí.

„Vysoce citlivé děti většinou působí plaše a nebývají moc soutěživé. Často prožívají také velmi silně stud a vinu. Některé podněty vnímají tak moc, že v okolí narážejí na nepochopení, kdy jim rodiče říkají, ať zatnou zuby, vzchopí se a podobně. Takové děti ale potřebují především pochopení,“ vysvětluje Alena.

Celý rozhovor o hypersenzitivě a škále citlivosti si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám