Hlavní obsah

Co všechno mateřství bere a co na oplátku dává. Se kterou ze tří matek budete souhlasit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak velkou část svobody obětují matky dětem? Rezignují v prvních letech mateřství na svůj vzhled? Mohou kvalitně pečovat o dítě, když málo pečují o vlastní fyzickou i psychickou pohodu? Klesá matkám po porodu libido a najdou si s partnerem vůbec čas na intimnosti? O tom všem diskutují v nové epizodě podcastu Po mateřských stopách tři matky s rozdílnými zkušenostmi.

Foto: Novinky

Co všechno mateřství bere a co na oplátku dává

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Matka jako krizový manažer (4:22)
  • Superschopnosti matek (12:23)
  • O shovívavosti k jiným matkám (20:41)
  • Čas na intimnosti a libido po porodu (40:28)

Barbora (25), Kristýna (24) a Tereza (34) - tři matky sdílející své zkušenosti z prvních měsíců života prvorozených potomků. Mateřství berou a prožívají odlišně. Roli v tom hraje nejen věk a osobnost jejich ratolestí, ale také jich samotných.

Zatímco Bára si dítětem svůj život nenechala příliš narušit, Kristýna přiznává, že své dceři podřizuje mnohé a přijde jí to tak správné. Tři ženy, tři rozdílné přístupy k mateřské roli a odlišné úhly pohledu na to, o co ženy mateřství připravuje a čím je naopak může obohatit.

Přínosy mateřství

Mateřství ženám dává možnost koukat na svět novýma očima. Startuje to těhotenstvím, už v něm začínají vnímat změny v mnoha oblastech. Rozhodují se třeba, kolik peněz investují do prvních nutností pro miminko, možností je dnes nekonečno, přístupy žen se tedy mohou rozcházet.

Pokračuje to velkým zážitkem ve formě porodu, který také může mít mnoho podob. Bára po pěti dnech vyvolávání nakonec skončila na sekci (císařský řez), Kristýna prožila vaginální porod a Tereza si vyzkoušela část z obou zmíněných. Všechny se však shodují, že mateřstvím především poznaly nový typ lásky.

„Mateřstvím jsem získala větší sebedůvěru a menší strach z neznámého. Najednou jsem si všimla, že situace, které bych si dřív přehrávala v hlavě, že to byl trapas, tak už mi najednou přijdou úplně v pohodě a nic si z nich nedělám,“ podělí se o svou zkušenost Tereza.

„Mateřství mi třeba dalo to, že si dokážu užít chvíli, kdy jedu sama na nákup potravin,“ přiznává se smíchem Kristýna.

Bára v rozhovoru mluví o tom, že si díky mateřství o dost více uvědomuje vlastní smrtelnost a snaží se proto o svou tělesnou schránku z pohledu zdraví dostatečně pečovat.

Oběti mateřství

Dětem žena obětuje určitou část své svobody. Dle Báry je na každé, kolik oné svobody chce dítěti obětovat. Přiznává, že situace jsou různé a ne vždy platí „jaké si to uděláš, takové to máš“, ale základem je umět dobře pracovat s možnostmi, které se v dané situaci ženě nabízejí.

Mateřstvím se mnoha ženám ztenčí čas na sebe. A to jak ten, kdy odpočívají, tak ten, kdy se potřebují zazdrojovat, nebo kdy pečují o vlastní tělo a vzhled.

„Jedna věc, kterou jsem věděla už předem, je, že jsem nechtěla v mateřství rezignovat na svůj vzhled. Nemusíš mít džíny nebo velkou večerní, stačí se učesat. Pokud totiž dlouhodobě odsouvám sebe a svoje potřeby na poslední kolej, nemůžu přece dobře pečovat o dítě,“ přidává svůj názor Bára.

Ženy se nakonec shodnou, že jsou v mateřství chvíle, kdy na úkor dítěte, zahlcenosti, únavy a vyčerpanosti trochu ztrácejí samy sebe. Uklidňují se ale faktem, že vše je pomíjivé, a snaží se si z toho nedělat vrásky.

Vysoce citlivý je každý pátý z nás, možná i vy nebo vaše děti

Po mateřských stopách

Bára s Kristýnou natáčejí svůj vlastní mateřský podcast s názvem (Ne)mateřství, kde se věnují tématům spojeným s rodičovstvím z pohledu vědy a porovnávají je s vlastními názory a zkušenostmi. Díl vznikl jako první ze dvou epizod v rámci crossoveru - Tereza bude na oplátku hostem v jejich podcastu, který vychází ve čtvrtek 23. 3.

Celý rozhovor tří matek s rozdílnými zkušenostmi z prvního dějství mateřství si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám