Hlavní obsah

Český Tinder pro osamělé mámy, tatínkům zatím vstup zakázán

Samota, izolace, frustrace. Tím vším trpí ženy na rodičovské. Pomoc nabízí nová aplikace, která se snaží usnadnit seznamovací proces a dát prostor k výběru na základě různých faktorů. Dle výzkumu je více než 80 % maminek osamocených a chce najít kamarádku, se kterou by sdílely víc než jen stejně staré dítě, ale třeba i podobné koníčky nebo přístup k výchově. Pozvání do podcastu Po mateřských stopách přijaly tvůrkyně seznamovací aplikace pro maminky Martina Kavanová a Laureen Höllge.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Hosty podcastu Po mateřských stopách byly Martina Kavanová a Laureen Höllge

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak vypadá bezpečný online prostor pro matky (6:35)
  • O samotě a shánění kamarádek na rodičovské (10:36)
  • O tom, že si nemusíte mateřství pořád užívat (15:41)
  • Co by potřebovala každá máma slyšet (24:47)

„Věříme, že když je máma v pohodě, má větší tendence být lepší máma,“ vysvětlují Martina s Lórou v rozhovoru.

Začalo to jako vtip od kamarádky na mateřské, pokračovalo přes výzkum a dnes už má projekt tvar i formu a jasně vytyčený cíl - spojovat maminky a nabízet jim bezpečný prostor, kde mohou společně sdílet vlastní zkušenosti z prožívání mateřství.

„Daly jsme se dohromady s tím, že už jsme věděly, že chceme pomocí technologie zlepšovat život ženám. Ty situace, které jsou specifické pro ženy, jsou často spojené právě s mateřstvím,“ říkají zakladatelky aplikace.

Maminky bojují po narození potomka s velkými změnami. Ztráta určité formy svobody, kdy žena najednou nemá moc času sama na sebe, nebo omezení sociální interakce se dokáže na psychice silně podepsat.

Kreslí komiksy o mateřství, matky se jich nemohou nabažit

Po mateřských stopách

„To, co má negativní dopad na duševní pohodu maminek, je samozřejmě nedostatek spánku, ale také pocit ztráty vlastní identity a vyžití. Na to člověk potřebuje kamarádku, se kterou si popovídá o niterných věcech, kde nebude jen v roli matky, ale především v roli člověka,“ zazní v podcastu.

Aplikace Mamio se snaží dát rodičům (momentálně jen maminkám, tatínci se přidat zatím nemohou) prostor, kde se budou cítit dobře. Kromě navazování spojení přináší i každý den jednu společnou otázku pro všechny uživatelky, na kterou lze odpovědět i anonymně.

„Chceme, aby se mámy cítily spokojeně, aby si mateřství užívaly, a zároveň u toho neztrácely samy sebe,“ dodávají zakladatelky.

Navazování přátelství na mateřské není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Až polovina maminek si nenajde na rodičovské novou kamarádku, ale zároveň se přes 80 % matek moc nevídá s původními přáteli.

Celý rozhovor se zakladatelkami projektu si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám