Hlavní obsah

Co způsobuje křečové žíly a oteklé nohy? Lékařka z Motola radí s prevencí i léčbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trápení s otoky nohou, bolesti, křeče a pocit, že na nohách vláčíte kouli. To jsou typické příznaky chronického žilního onemocnění, které značí špatný návrat krve od nohou zpět k srdci. Takzvané metličky a křečové žíly nejsou jen estetickou záležitostí. Onemocnění je mnohdy celoživotní a vyžaduje dlouhodobou nepřetržitou léčbu. O té v podcastu Neklepat! hovoří angioložka z FN Motol Petra Zimolová.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak velkou roli hraje dědičnost?
  • Mohu dostat kvůli neřešení „křečáků“ mrtvici?
  • Jaké léky se podávají na křečové žíly?
  • Existuje nějaká prevence?

Žíly jsou cévy, které především zajišťují přívod krve do srdce. Jejich důležitou funkci ale mohou ovlivnit různá žilní onemocnění, například křečové žíly neboli varixy.

„Křečové žíly mají mnoho tvarů a mohou vznikat na základě dědičných poruch nebo při významně statickém způsobu života, kdy dojde ke zpomalení proudění krve v žilách,“ říká v úvodu podcastu Zimolová.

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

Spouštěčem je nedostatek pohybu

Krev se v žilách hromadí především kvůli dlouhodobému nedostatku fyzického pohybu. Dochází ke ztrátě pružnosti žilní stěny, která po čase nápor nahromaděné krve nevydrží a trvale se roztáhne. Tímto způsobem vznikají metličky, tedy žíly roztažené vlivem nahromaděné krve.

„Někdy se stane, že onemocnění zůstane v nižších fázích, to znamená jenom ve fázi metličky. Ale to onemocnění je zákeřné kvůli tomu, že může přejít do dalších stadií onemocnění, kam už patří ty velké varixy,“ dodává lékařka s tím, že v takovém případě se jedná o chronické žilní onemocnění.

Počátečními projevy žilního onemocnění jsou otoky a bolesti nohou, pocit tíhy na nohách nebo křeče. Pokud člověk pozoruje tyto příznaky, měl by vyhledat praktického lékaře, tím totiž může zabránit zhoršování a progresi onemocnění.

Foto: Novinky

Angioložka z Fakultní nemocnice Motol Petra Zimolová.

Jedná se o chronické onemocnění

Chronické žilní onemocnění začíná ve chvíli, kdy krev proudící zpět k srdci teče pomaleji než krev, která od srdce přichází. K tomu může dojít ve chvíli, pokud dlouho sedíme nebo stojíme.

„Žíly to mají extrémně těžké, protože pumpují krev zpátky k srdci nahoru, to znamená proti gravitaci. Proto když dojde k nějaké patologii, může dojít k povolení žilní stěny. Žíly jsou zevnitř přetlačovány, zvětšují svůj objem, a díky tomu část krve, která by už měla být přečerpána nahoru, stále zůstává dole. Je to takový začarovaný kruh,“ doplňuje angioložka.

Ženská viagra je mýtus, zatím neexistuje. Český sexuolog vzpomíná i na kopřivu v močové trubici

Podcasty a pořady

Metličky a křečové žíly se dají odstranit operací nebo jiným typem zákroku, avšak jeho výběr závisí na typu, závažnosti a rozsahu metliček nebo křečových žil. Mezi nejčastější zákroky patří skleroterapie, flebektomie nebo ošetření laserem. Pomoci mohou také venofarmaka, tedy léky na zpevnění žilní stěny, které může předepsat praktický lékař. Pokud ale dojde k zanedbání léčby, mohou se metličky a křečové žíly objevit znovu.

Pokud vás zajímá, jak ulevit bolavým nohám, které zákroky jsou hrazeny pojišťovnou, nebo kdy může křečová žíla způsobit vážné problémy typu mrtvice, poslechněte si celý rozhovor s lékařkou Zimolovou v přehrávači v úvodu článku.

Další rozhovory s odborníky ze světa medicíny najdete zde.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám