Hlavní obsah

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Aktualizováno

S probouzející se přírodou se probouzí i nepříjemný a hlavně nebezpečný hmyz – klíšťata. Ta mohou přenášet klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu. O těchto nemocech, jejich průběhu, následcích, ale také prevenci hovoří v podcastu Neklepat! lékařka z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Bulovka Dita Smíšková.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Průběh nemocí u dětí (5:27)
  • Která klíšťata nelze okem spatřit? (7:03)
  • Jak správně odstranit klíště? (10:47)
  • Jedna dávka očkování nestačí, komu ho pojišťovna proplatí? (13:47)
  • Fungují repelenty? (18:35)

V České republice mohou klíšťata přenášet čtyři infekční onemocnění. „Za posledních asi 10 let nám každý rok onemocní mezi čtyřmi sty až osmi sty pacienty,“ řekla v úvodu Smíšková.

Pokud se teplota dlouhodobě drží od 5 °C do 20 až 25 °C, klíšťata začínají být aktivní. Podle Smíškové se každý rok probouzejí o malinko dříve, obecně ale sezona začíná na jaře – na začátku nebo v polovině května.

Pacientům hrozí ochrnutí

Počet nakažených klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou se zdá být nízký, ale následky těchto onemocnění jsou závažné. „Pacienti musejí být v naprosté většině případů hospitalizováni v nemocnici. Bohužel se každý rok setkáváme i s jedním nebo dvěma úmrtími na klíšťovou encefalitidu,“ upozorňuje lékařka.

Tisíce Čechů umírají na cukrovku zbytečně, mnoho z nich se totiž neléčí

Podcasty a pořady

Klíšťová encefalitida nám může způsobit závažnější problémy než lymská borelióza, a to včetně úmrtí. Infekce napadá nervový systém člověka, kdy může dojít až k dlouhodobé a trvalé obrně končetin. Inkubační doba onemocnění je 14 dní, přičemž symptomy se podobají běžné chřipce. Patří mezi ně únava, bolest hlavy, svalů, kloubů, zvýšená teplota nebo malátnost.

Foto: Novinky

Lékařka z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Bulovka Dita Smíšková

„Klíšťová encefalitida často probíhá dvoufázově. Po krátkém období horeček, na které jsme si vzali paralen, se pacientovi vlastně na pár dní uleví, ale za několik dní se příznaky vrátí. A tam už skutečně vidíme postižení nervového systému,“ vysvětluje Smíšková s tím, že hlava pacienta bolí významně víc než v první fázi onemocnění.

Ochrana vakcínou

Na rozdíl od lymské boreliózy, která se léčí antibiotiky, na klíšťovou encefalitidu neexistuje lék. Podle lékařky to může být i kvůli tomu, že vývoj takového přípravku je velmi náročný, zdlouhavý a v nedohlednu, protože existuje vakcína.

„Máme vakcínu, která je velmi účinná. S očkováním máme docela dobré zkušenosti,“ dodává Smíšková s tím, že žádné výrazné nežádoucí účinky kromě zarudnutí místa vpichu nebo bolesti paže nezpozorovali.

I přes to, že jedinou ochranu před následky klíšťové encefalitidy poskytne právě vakcína, co se týká proočkovanosti, zaostáváme za zeměmi s podobným podnebím. „Máme zhruba kolem 38 procent populace proočkovaných. Ale mluvím o procentu populace, která dostala alespoň jednu dávku, což bohužel nestačí,“ upozorňuje Smíšková. Očkování totiž poskytuje ochranu až po druhé dávce.

Věděli jste, že očkování lidem nad 50 let hradí pojišťovna? Víte, jak klíště správně vytáhnout? A fungují nejrůznější repelenty? Poslechněte si celý rozohovor s lékařkou Smíškovou v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Může se vám hodit na Zboží.cz: Repelenty proti klíšťatům

Reklama

Výběr článků

Načítám