Hlavní obsah

Teploty pořádně srazí až říjen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes dílčí ochlazení, které se dostaví v tomto týdnu, očekávají meteorologové až do konce září nadprůměrné teploty. Sešup do podprůměrných hodnot pak přijde na začátku října. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU).

ŽIVĚ: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.9. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 11. září do 8. října.

V pondělí v Česku opět dosahovaly teploty tropických hodnot – v Doksanech naměřili 32,8 stupně – a pokračovat by to mělo i v úterý. Ve středu pak přejde přes české území studená fronta a ochladí se, přesto by měly i dál panovat teploty, jež jsou v daném období spíš vyšší.

„Nadprůměrně teplé počasí nás bude doprovázet i v následujících týdnech až do konce září,“ uvedli meteorologové s tím, že i měsíc jako celek skončí teplotně nadprůměrný.

Letní počasí to tenhle týden ještě nevzdá

Počasí

„Na přelomu září a října dojde k ochlazení, a tak první říjnový týden by měl být už teplotně podprůměrný. Průměrná týdenní maxima budou klesat z 25 °C na začátku předpovědního období až k 17 °C v prvním týdnu v říjnu. Průměrná týdenní minima se dostanou pod 10 °C až ke konci září,“ dodali.

Co se deště týká, suché období, jež panuje od začátku září, přeruší uprostřed tohoto týdne místní srážky.

„O něco více srážek přinese poslední zářijová dekáda, ale i tak se týdenní srážkové úhrny dostanou jen na normální hodnoty. Začátek října je srážkově nejistý, ale s větší pravděpodobností nás čeká opět sušší varianta,“ napsal ČHMÚ.

Česká aplikace Windy.com ukazuje riziko požárů pro celý svět

Internet a PC

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Reklama

Výběr článků

Načítám