Hlavní obsah

Česká aplikace Windy.com ukazuje riziko požárů pro celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi užitečnou funkci si připravila pro své uživatele globální platforma na předpověď počasí Windy.com. Nově je na ní možné zobrazovat nebezpečí požárů pro celý svět. Na nové funkci Windy spolupracuje s Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd známým pod zkratkou CzechGlobe, který stojí i za projekty Intersucho a FireRisk.

Foto: Windy

Nová vrstva na Windy.com ukazuje nebezpečí požárů.

Článek

Novou vrstvu Nebezpečí požáru naleznou uživatelé přímo na webu Windy.com, ale také v mobilních aplikacích, které je možné stahovat prostřednictvím obchodů s aplikacemi App StoreGoogle Play.

Zajímavostí je, že nová funkce je rozdělena na dvě vrstvy – každá totiž prezentuje jiný pohled na nebezpečí požáru. „Ve vrstvě Šíření požáru najde uživatel interaktivní mapu, která zobrazuje 6 stupňů rizika šíření požáru podle metodologie kanadského Fire Weather Indexu (FWI). Model bere v potaz teplotu, srážky, relativní vlhkost a vítr,“ uvedl David Polášek z Windy.com.

„Druhou vrstvou je Vlhkost paliva, která předpovídá, jaká je pravděpodobnost, že požár vznikne. Tato vrstva ukazuje obsah vody v palivu, tedy v podkladu, který má potenciál ke vznícení. Čím nižší je obsah vody v palivu, tím se zvyšuje šance na vznik požáru. Hodnoty běžně oscilují mezi 1 až 35 %. Hodnoty pod 15 % již představují zvýšené riziko požárů. Hodnoty pod 6 % představují nebezpečí možného extrémního požáru,“ vysvětlil Polášek.

Česká aplikace Windy.com začala předpovídat sucho pro celý svět

Internet a PC

Předpověď na deset dní

Polášek zdůraznil, že nové vrstvy jsou důležité především pro prevenci požárů a informování společnosti. Předpověď bude dostupná vždy na 10 dní dopředu. K dispozici jsou obě vrstvy zadarmo, pro jejich zobrazení není nutné být přihlášený či registrovaný.

Zatímco tým Windy stojí za implementací a globálním rozšířením, CzechGlobe má na starosti odbornou stránku věci.

„Jedním z důsledků probíhající změny klimatu je výskyt sucha a extrémně vysokých teplot a s tím spojené riziko požárů vegetace. Střední Evropa není jediným regionem, kde pozorujeme častější výskyt požárně příznivého počasí, a tento trend bude nejen podle našich analýz pokračovat. Proto jsme za kolegy z Windy před dvěma lety přišli právě s myšlenkou globální předpovědi rizikových podmínek pro výskyt požárů,“ prohlásil Miroslav Trnka z CzechGlobe.

„Za naprostou většinou zapálení vegetace stojí totiž přímo nebo nepřímo lidé a právě dostupné a srozumitelné informace o riziku vzniku a šíření požárů mohou přispět odpovědnějšímu chování. Tím, že je aplikace globální a propojená na další klíčové informace – například na lokální vektory větru –, má potenciální využití i v případě aktivního požáru, když jiná a lepší data nejsou k dispozici. Díky tomu, že jediné, co je třeba, je chytrý telefon a datové spojení, zprostředkováváme přes Windy informace i v regionech, kde jiná předpověď k dispozici není,“ doplnil Trnka.

Počasí.cz nově nabízí předpověď pro celý svět

Internet a PC

Windy.com pomáhá zachraňovat životy

Původně Windy.com vzniklo jako předpověď počasí pro rekreační sportovce, především pro kitery. Ti potřebují pro svůj koníček znát přesnou předpověď nejen počasí, ale hlavně vývoje povětrnostních podmínek.

V průběhu času se však aplikace stala nezbytnou součástí profesního života lidí, kteří zachraňují druhé, případně kteří potřebují znát při své práci přesné informace o počasí. Vedle lidí v krizových štábech je řeč například o námořnících, pilotech či hasičích.

Aplikace Windy.com, za kterou stojí majitel portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič, nabízí pokročilou předpověď počasí díky více než 10 numerickým modelům a více než 60 mapám. K dispozici je pro celý svět.

Seznam míří do světa, představil Windy Maps

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám