Hlavní obsah

Letní počasí to tenhle týden ještě nevzdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí s vysokými teplotami bude pokračovat i tento týden. Z tropických hodnot nad hranicí 30 °C je srazí středeční přechod studené fronty, nicméně i po ochlazení se budou odpolední maxima pohybovat nad letními 25 °C. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11. 9. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Velmi teplé jižní proudění ukončí středeční přechod vlnící se studené fronty. Ta přinese déšť na většinu území a místy se budou vyskytovat bouřky. Ty mohou být ojediněle i silné – doprovázené zejména přívalovým deštěm a silnějšími nárazy větru. Hned poté se sem ale opět nasune oblast vysokého tlaku vzduchu,“ shrnula meteoroložka výhled do konce týdne.

V pondělí bude převážně jasno až polojasno s teplotami mezi 27 a 31 °C.

Velmi podobné počasí nabídne i úterý. Opět bude jasno až polojasno, ráno ojediněle s mlhami a teplotami mezi 16 a 12 °C. Před den bude od západu přibývat oblačnosti, maxima se nicméně opět dostanou k 27 až 31 °C.

Ve středu bude od západu postupně oblačno až zataženo s deštěm, přeháňkami a místy i bouřkami,“ uvedla Honsová s tím, že zejména na východě mohou být silné a doprovázené nebezpečnými jevy. Ráno bude teplé, minima setrvají mezi 18 a 14 °C. Nejvyšší denní teploty budou na západě mezi 22 a 26 °C, na východě to bude až 28 °C.

Čtvrtek nabídne polojasno, na východě zpočátku ještě oblačno až zataženo s deštěm či přeháňkami. Ranní minima budou kolísat mezi 16 a 12 °C, odpoledne se teploty dostanou na 20 až 24 °C.

Velmi chladná rána

V pátek by již opět mělo převažovat jasno či polojasno, ráno ojediněle s mlhami. Nad ránem se výrazně ochladí, bude pouze 7 až 3 °C. Ojediněle se mohou objevit i přízemní mrazíky. Přes den se teploty dostanou na 21 a 25 °C.

Česká aplikace Windy.com ukazuje riziko požárů pro celý svět

Internet a PC

Jasno až polojasno by mělo být rovněž v sobotu. Ráno je ojediněle třeba opět počítat s mlhami a během dne na jihovýchodě území i s přeháňkami. Nejnižší ranní teploty budou opět nízko, na 9 až 5 stupních, odpolední se dostanou na 23 až 27 °C.

V neděli by již mělo být na obloze mraků více. Převládat bude polojasno až oblačno, místy s deštěm či přeháňkami. Ráno teploty klesnou k 13 až 9 °C, přes den by se měly pohybovat mezi 23 a 27 °C.

„Počátek příštího týdne pak bude relativně bohatý na srážky a také větrný,“ dodala meteoroložka.

Až do poloviny září s nadprůměrnými teplotami

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám